Județul nostru este fruntaș la cereri de subvenții pentru silvomediu și conservarea pădurilor. Mai precis, conform conducerii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, Aradul este pe primul loc în țară ca număr de dosare depuse pentru acordarea de plăți în domeniul silvic. Vorbim de subvenții pentru îndeplinirea unor condiții de conservare forestieră. Solicitanții subvențiilor își iau anumite angajamente – între care, delimitarea unei zone de unde nu se vor tăia copaci.

Zeci de primării, composesorate, dar și persoane fizice au solicitat finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, pe Masura 15 – Servicii de silvo-mediu, servicii climatice si conservarea padurilor 2014-2020.

Această măsură vizează completarea conservarea biodiversității pe terenuri forestiere aplicate prin sistemul actual de gestionare a pădurilor, prin promovarea de angajamente voluntare, care să contribuie la reducerea numărului de intervenții silvoculturale pe suprafete angajate. De asemenea, prin aceasta masură se are în vedere reducerea eroziunii solului, în arboretele pe care sunt aplicate lucrări de rărituri.

„Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe hectar, proprietarilor de păduri – inclusiv unități administrativ-teritoriale, din fondul forestier național, în baza unui de angajament, pentru o perioadă de cinci ani și vizează compensarea pierderilor de venit și a costurilor suplimentare suportate de beneficiar, în urma implementării uneia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat“, susține Alin Triponescu, directorul Agenției de Plăți și Intervenție în Agicultură.

Ce prevede măsura și cum se fac plățile

Astfel, pentru primul pachet „asigurarea de zone de liniște, proprietarul primește 38 euro pe an/pe hectar  pentru întreaga suprafață inclusă în angajament. Pachetul II – „utilizarea atelajelor la colectarea lemnului  din rărituri“ prevede o subvenție de 137 de euro pe an/ pe hectar, pentru suprafața anuală pentru care se solicită sprijin financiar. Acest pachet poate fi accesat numai împreună cu primul pachet.

Spre exemplu, pentru suprafețe cuprinse între 100 și 500 de hectare, calculul presupune înmulțirea hectarelor cu 38 de euro. La 500 de hectare, deținătorul suprafeței se poate alege cu 19.000 de euro, pe an.

Prin această măsură se face promovarea tehnologiilor extensive de exploatarea lemnului cu impact redus al solului, cât și utilizarea de atelaje în lucrarile de rarituri, în detrimentul tehnologiilor mecanizate.

Se urmărește menținerea componentelor de biodiversitate și sol și a valorii de mediu a terenurilor forestiere, susținerea unui management durabil al pădurilor, precum și de protecție și îmbunătățire a resurselor de sol.

Angajamentele asumate de solicitanți presupun folosirea exclusivă a atelajelor, precum și norme de eco-condiționalitate.

Este încurajată creșterea impactului de mediu al măsurii de împăduriri

Un număr de 21 de primării și tot atâtea composesorate din județul nostru au depuse dosare pentru accesarea acestei măsuri. De asemenea, au solicitat subvenții pe măsură și câteva persoane fizice, dar și o mănăstire din județ. În total sunt depuse 48 de dosare.

„Centrul Județean al APIA Arad  este pe locul I, în țară, în ceea ce privește numărul de cereri depuse pe această măsura în sesiunea 2/2019“, a susținut Alin Triponescu, directorul APIA Arad.

Recomandările redacției