bani

În acest moment bursa este de 180 lei

Suma alocată prin programul „Bani de liceu“ va fi majorată, majorarea urmând să ajungă până la 350-400 de lei. În momentul de faţă suma este de 180 de lei pe lună pentru copiii care fac parte din familii cu un venit mediu pe membru de familie de 150 de lei. 180 de lei este o sumă stabilită în urmă cu aproximativ 13 ani şi nu s-a mărit niciodată. Majorarea va intra în vigoare începând de anul viitor.

Conform calendarului privind programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu“, program aprobat prin Hotărârea nr.1488/2004, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a încheiat procedura de evaluare a dosarelor solicitanţilor, respectiv a elevilor de liceu, de la învăţământul de zi. Elevii se află în întreţinerea familiilor al căror venit brut lunar pe membru de familie este de maxim 150 lei.

„În judeţul Arad au fost peste 1.600 de solicitanţi şi s-au aprobat toate solicitările. Cuantumul sprijinului financiar este de 180 lei pe lună“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Comparativ cu alte judeţe, Aradul deţine totuşi un număr destul de mic de elevi care beneficiază de această bursă socială. Primele trei judeţe din ţară, în ordinea numărului de beneficiari ai programului „Bani de liceu“, sunt Suceava, Iaşi şi Vaslui, fiecare cu peste cinci mii de beneficiari.

Elevii vor primi lunar, pe întreaga perioadă a cursurilor şcolare, câte 180 de lei, inclusiv în timpul pregătirii şi susţinerii examenului de Bacalaureat sau de diplomă, respectiv în perioada practicii în producţie. Fondurile sunt alocate de către Ministerul Educaţiei şi vor fi distribuite beneficiarilor de către unităţile şcolare la care aceştia şi-au depus dosarul. Bursa este destinată tinerilor care provin din familii al căror venit brut lunar pe membru de familie realizat cu trei luni înainte de depunerea dosarului era de maximum 150 de lei. Toţi cei 1.600 de solicitanţi eligibili care au depus cereri şi care au îndeplinit condiţia venitului brut lunar pe membru de familie vor primi acest sprijin financiar.

Autorităţile locale pot însă efectua anchete sociale pentru verificarea veridicităţii declaraţiilor de venit şi a celor referitoare la bunurile familiei, în cazul elevilor care solicită sprijin financiar. În cazul unor situaţii speciale privind falsul în declaraţii, comisiile de acordare a sprijinului financiar organizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ au obligaţia să sesizeze Inspectoratul de Poliţie şi autorităţile administraţiei publice locale, în vederea cercetării şi verificării acestora. În cazul în care aceste sesizări se verifică, vor bloca acordarea ajutorului financiar şi vor întreprinde demersurile legale pentru recuperarea ajutorului financiar acordat ilegal.

Recomandările redacției