Obama urmează să anunţe nominalizarea la reşedinţa Executivului american, în cadrul unui eveniment la care va participa şi Ben Bernanke, actualul preşedinte Fed.

Yellen, în vârstă de 67 de ani, vicepreşedinta Fed din 2010, este favorită pentru post după retragerea lui Larry Summers, actualul număr doi din ierarhia Băncii, un fost consilier principal pe probleme economice al lui Obama.

Vizat de critici şi de opoziţia unor congresmeni democraţi – Congresul urmând să aprobe opţiunea preşedintelui la Fed – Summers s-a retras pe 15 septembrie, apreciind că procesul de confirmare va fi prea „dur”.

Obama a declarat că Summers, dar şi Yellen, sunt „înalt calificaţi” pentru a-l înlocui pe Bernanke.

Preşedintele şi-a apărat dorinţa de a nominaliza femei în posturi de rang înalt în administraţie, aşa cum a procedat în cazul Curţii Supreme, unde le-a propus pe Sonia Sotomayor, în 2009, şi pe Elena Kagan, în 2010.

Nominalizarea lui Janet Yellen are loc într-un moment economic crucial pentru Statele Unite, în contextul unui blocaj asupra bugetului, în Congres, care a paralizat administraţii centrale de la 1 octombrie, dar şi în contextul în care plafonul datoriei americane este necesar să fie crescut până la 17 octombrie, în vederea evitării unei intrări în incapacitate de plată.

 

Recomandările redacției