bunDumitru Beuca, bărbatul care a vrut să îşi dea foc în faţa Judecătoriei din Ineu, fiind nemulţumit de decizia magistraţilor, este hotărât acum să îl dea în judecată pe procurorul care s-a ocupat de caz şi pe judecătorul care a emis sentinţa. Bărbatul este nemulţumit însă şi de poliţia din localitatea Târnova şi dă vina pe Statul Român pentru că instituţiile nu funcţionează. Simţindu-se umilit şi discriminat, Beuca vrea să protesteze şi la Bruxelles, pentru a atrage atenţia întregii Europe asupra cazului său.
Beuca este susţinut în demersul său de către Uniunea Ucrainenilor din Târnova, care îl suspectează pe primarul Florin Farcaşiu că s-ar afla în spatele justiţiei.
Cazul lui Dumitru Beuca a pornit în cursul anului trecut, din timpul repetării alegerilor pentru primăria din Târnova. După miezul nopţii, 15 maşini împreună cu un microbuz au poposit în faţa casei lui Dumitru Beuca. Cele câteva zeci de persoane au coborât din maşini şi au început să strige tot felul de lucruri la adresa proprietarului şi a familiei acestuia. Printre lozinci s-au auzit: „Rusule, du-te în Rusia!“, „Pleacă de aici!“, „Împuţitule!“ şi alte înjurături. Şi pentru că asta nu a fost de ajuns, cinci persoane au pătruns în curtea bărbatului, unde l-au lovit şi l-au pus la pământ. „Când a văzut că sunt pus la pământ, iar cei cinci săreau peste mine, disperat, băiatul meu de 19 ani s-a dus în casă şi a venit cu drujba. Intenţia lui a fost să îi sperie, să îi descurajeze şi să îi facă să mă lase în pace. Nu a atins pe nimeni cu drujba, nu a fost zgâriat nimeni, iar în plus, era în curtea mea. Totul s-a produs pe fondul unei ameninţări venite din partea unuia dintre cei prezenţi, care a spus că «hai să îl omorâm!». Văzând ce se petrece, vecinul meu a sunat la 112, unde a spus că «familia Beuca este atacată». Culmea este că organele de control şi magistraţii nu au dorit să ia în considerare această probă“, ne-a relatat Dumitru Beuca.
În urma celor petrecute, atât soţia, copilul cât şi Dumitru Beuca au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Justiţia este acuzată de discriminare
După toate cele întâmplate, familia Beuca s-a ales şi cu o amendă: 600 de lei pentru tată şi 200 pentru băiatul care a ieşit cu drujba, iar procesul care a ajuns pe masa Judecătoriei Ineu s-a încheiat prin a da dreptate celor care l-au atacat pe Beuca. „Conform articolelor 998 şi 999 din Codul Civil, îl dau în judecată pe judecător şi pe procurorul care s-a ocupat de caz pentru discriminare şi voi cere daune morale. Judecătorul nu a vrut să îmi ia în considerare nici o probă şi nu mi-a dat posibilitatea să mă apăr. În tot acest timp, procurorul a spus că nu există probe. Martorii nu au fost audiaţi, iar poliţiştii care au venit noaptea la mine acasă nu au întocmit nici un proces verbal. Poliţia din Târnova a întocmit dosarul astfel încât, deşi am fost victimă, să reiasă că eu sunt vinovat. Nici măcar certificatul medico-legal nu mi-a fost luat în considerare. Strigător la cer este faptul că procurorul i-a găsit pe toţi cei care au fost noaptea la mine la uşă curaţi ca lacrima. Nu i-a găsit nici instigatori, nici complici sau participanţi. Vreau să atrag atenţia întregii lumi cum dosarul meu a fost «fabricat». Îi acuz de abuz pe procuror, judecător, poliţist, fostul viceprimar Gabor Cornel, precum şi pe primarul Florin Farcaşiu“, susţine Beuca.
Bărbatul a dat în judecată şi Statul Român pentru că instituţiile sale nu funcţionează, însă Judecătoria Ineu nu a preluat acest dosar. „Judecătoarea mi-a spus că nu au avut până acum un astfel de caz. Acest lucru nu mă descurajează însă, din contră, voi face tot ce îmi stă în putinţă ca în cazul meu să se facă dreptate“, spune Beuca.
Ucrainenii vor să părăsească Târnova
Comunitatea de ucraineni este alături de membrul lor, Dumitru Beuca, şi sunt convinşi că în spatele deciziei din acest caz se află primarul comunei Târnova, Florin Farcaşiu. „Primarul îi hrăneşte pe toţi cu animale, a căror oase şi resturi sunt aruncate în apa Cigherului. De asemenea, le oferă şi lemne. În comuna Târnova suntem 1.500 de ucraineni, iar peste 80% dintre noi vrem să plecăm de aici. Regretăm că am venit în această comună, unde nimeni nu ne apără interesele. Suntem discriminaţi şi am ajuns bătaia de joc a primarului şi a apropiaţilor acestuia. Dacă nu am avea familii şi gospodării, am părăsi în clipa următoare această comună. Degeaba ne adresăm organelor statului pentru că nimeni nu ţine cont de plângerile şi problemele noastre. Suntem umiliţi complet de justiţie, la comanda prima­- rului Farcaşiu, care îi alimentează pe toţi cu carne şi cu lemne. Dosarul făcut de poliţistul din Târnova, în procesul lui Beuca, a durat aproape un an. Dosarul a fost instrumentat, martorii lor sunt mincinoşi. Unde în România se mai poate să dormi la tine în pat, să fii bătut în casa ta, iar până la urmă tot tu să primeşti amendă?“, se întreabă Gavrilă Miculaiciuc, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din Târnova.
Vor pleca la Bucureşti
Ucrainenii conduşi de Miculaiciuc sunt hotărâţi să lupte împotriva primarului din Târnova până la ultima suflare. „Dacă nu vine un verdict în favoarea noastră, a comunei, de la Corpul de Control al Primului Ministru legat de ilegalităţile care se fac în Primăria Târnova, suntem hotărâţi să ne mobilizăm. Vom merge cu două autocare la Bucureşti – un autocar cu ucraineni, iar celălalt cu români. Oamenii dintr-un autocar vor protesta în faţa Ambasadei Ucrainei, în timp ce cei­lalţi în faţa Guvernului“, declară Ga­vrilă Miculaiciuc.
Nemulțumiții se simt discriminaţi şi de oamenii din primărie
Anişoara Deta, o localnică din comuna Târnova, care deşi nu este ucraineancă, le ia apărarea acestora. „Teodora Deta, fără să am nici o legătură de sânge cu aceasta, a fost profesoară de muzică şi desen în şcoala din Târnova. Cât timp a ocupat această funcţie nu a ezitat să discrimineze copiii ucraineni şi să îi umilească. După ce ne-am adresat Comisiei de Discriminare, profesoarei i s-a interzis să mai predea în Târnova. În schimb, a fost angajată cu jumătate de normă la primărie, unde înregistrează dosarele pentru alocaţiile complementare, monoparentale. Aceasta refuză însă să înregistreze dosarele după data de 25 a lunii, motivând că atunci le prelucrează. Legea nu permite însă aşa ceva. Dacă nu aş fi intervenit, o văduvă cu trei copii, ucrainiancă, ar fi pierdut alocaţia pe o lună din cauza Teodorei Deta. De asemenea, înce­tează alocaţiile oamenilor fără ca mă­c­ar să îi anunţe pe aceştia“, sus­ţine Anişoara Deta.
Florin Farcaşiu: „Ar fi bine ca justiţia să asculte de mine“
În replică la acuzaţiile care i-au fost aduse lui şi angajaţilor săi, Florin Farcaşiu ne-a declarat că „ar fi bine ca justiţia română să asculte de Florin Farcaşiu, însă aşa ceva nu există. Cine spune că un primar din România este ascultat de justiţie se înşeală. Cazul lui Beuca este o puerilitate. După alegeri, aşa cum se întâmplă peste tot, cei care câştigă se bucură. A fost un şir de vreo zece maşini care s-au plimbat prin comună, să le mulţumească celor care m-au votat. Când au ajuns în dreptul casei lui Beuca, fiul acestuia îi aştepta cu drujba în mână, iar tatăl său arunca cu pietroaie de mărimea unui cap de miel. Maşina fostului viceprimar a fost foarte avariată. În ceea ce îi priveşte pe cei care au pătruns în curtea lui Beuca, nu au de­cât să suporte consecinţele. Legat de Teodora Deta, sub nici o formă nu a fost dată afară. Ea a fost suplinitoare, iar acum orele nu mai sunt libere, fiind ocupate prin concurs. Femeia este acum profesoară itinerantă şi lucrează într-adevăr şi la primărie. Pe de altă parte, cei de la DGASPC Arad au o cutumă, în sensul că au o anumită perioadă în care primesc dosa­rele, Teodora Deta neavând nici o vină. Mai mult, femeia respectă perioada de depunere a dosarelor la judeţ, altminteri voi lua măsuri“.
Primarul a mai făcut referire şi la faptul că „din recensământul din 2011 rezultă că numărul ucrainenilor din toată comuna Târnova este de 568. Dacă era de 1.500, tăbliţele cu Târnova erau scrise în două limbi. Trebuie menţionat însă că nu toţi ucrainenii sunt împotriva mea, există şi persoane din această etnie care m-au votat. Cei care mă contestă nu sunt interesaţi decât de circ. Au ajuns până la Corpul de Control al primului ministru, care a verificat, timp de două luni, tot ce s-a petrecut în Primăria Târnova în ultimii cinci ani de zile. Nu ştiu dacă vreun alt primar din România a mai fost vreodată atât de verificat. Nu înţeleg ce mai vor ucrainienii acum“.

Recomandările redacției