Vârstnicul arădean întors din Israel, care a avut simptome de coronavirus ar fi putut fi testat fără problema îndeplinirii criteriilor epidemiologice. Asta, după noile modificări aduse la metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut, cu noul coronavirus. Însă, aceste modificări ce se referă la criterii de testare au fost aduse abia vineri, 13 martie, după ce aparținătorii acestuia afirmau că s-au lovit în decursul săptămânii trecute, de refuzul testării pacientului, care este internat încă la Spitalul Județean. Arădeni care cunosc cazul spun că bărbatul putea fi testat și în weekend și că încă poate fi testat. Exista suport legal pentru testare.

Reamintim că, medicul radiolog, Carmen Cîrdei, împreună cu tatăl acesteia s-au întors din Israel pe data de 4 martie. Tatăl acesteia în vârstă de 77 de ani, domiciliat în Ineu a început să se simtă rău, iar pe data de 9 martie a ajuns la Spitalul Ineu. Ulterior a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în ciuda împotrivirii Direcției de Sănătate Publică, fapt subliniat de directorul Constantin Cătană.

De atunci, fiica bolnavului, precum și cadre medicale au cerut testarea bărbatului pentru virusul COVID -19. Contactată, aceasta ne-a declarat sâmbătă că, Direcția de Sănătate Publică nu a fost de acord cu testarea. Directorul DSP, Constantin Cătană a făcut declarații menite să dezmintă acuzele și a explicat că, în cazul bărbatului, nu au fost îndeplinite criteriile epidemiologice pentru testare, fapt constat de medicul epidemiolog din spital. Mai pe înțeles, conform DSP, nu s-a făcut testarea pentru că bărbatul nu a luat direct contact cu o persoană diagnosticată cu coronavirus și pentru că, simtomele sale puteau fi puse pe seama altor probleme de sănătate. Însă, subliniăm că, mai multe cadre medicale și-au manifestat profundă îngrijorare în privința bolnavului și câteva s-au izolat chiar, după ce au luat contact cu fiica bolnavului,Carmen Cirdei. 

Panicată, comunitatea din Ineu a lansat o serie de acuze la adresa familiei bolnavului, iar fiica acestuia, de profesie medic a avut parte de presiuni.

Readacția cotidanului nostru a urmărit cazul și duminică am aflat de schimbarea Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată pe 13 martie, de Institutul de Național de Sănătate Publică. Așadar, la captolul V. din metodologie, referitor la definițiile pentru „caz suspect care necesită testare“ a fost introdus noul criteriu 3. „Un pacient cu Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și scurtarea respirației și care necesită spitalizare peste noapte) și fără o nicio altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic“.

Explicat simplu, întrucât pacientul a avut simptome cum sunt cele de mai sus (febră, tuse) și s-a întors dintr-o țară în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu COVID-19 – putea fi testat fără să fie invocat faptul că nu ar îndeplini criteriile epidemiologice. S-ar fi putut face testarea pentru liniștea tuturor, a familiei și a tuturor celor care au intrat în contact cu aceștia.

Criteriile schimbate târziu pentru pacient

Am contactat din nou conducerea Direcției de Sănătate Publică, pentru un punct de vedere oficial vizavi de această modificare. Nu de alta, dar am vrut să fie lămurite pe viitor lucrurile. „S-a urmărit orice simptom de către medicul epidemiolog. Iar despre pacient știm că nu intrase în contact cu o persoană purtătoare a virusului. Într-adevăr, metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus a fost modificată, însă abia pe 14 martie. Acest criteriu la care faceți referire vizează simptome respiratorii acute severe. Având în vedere că modificările s-au adus abia pe data de 14 martie, acum este târziu să i se mai facă testarea bărbatului de la Spitalul Județean. În opinia mea nu era cazul și acum ar fi inutil. Ajungem în situația în care este inutil să afli ceva care nu te mai ajută cu nimic! Tratamentul pentru infecția cu COVID- 19 este același pentru toată lumea și anume, simptomatic. Bărbatul se plimbă prin salon, iar starea lui este stabilă și mai bună. Chiar își dorește externarea“, a spus directorul DSP, Constantin Cătană.

Directorul Constantin Cătană a mai susținut că lucrurile se schimbă pe fondul creșterii numărului de cazuri. „Ați văzut ca în Italia pe fondul scenariului din prezent, nici nu se mai fac anchete epidemiologice, pentru că nu mai folosesc. Având în vedere starea din țara noastră, nu este exclus să ajugem într-o astfel de situație“.

Scopul nostru a fost de a lămuri lucrurile vizavi de noul criteriu pentru testare, pentru eventualele cazuri asemănătoare, pentru care, simptomele pot trezi  suspiciuni de infectare cu COVID-19, dar se invocă problema metodologiei. Suntem de acord că ar fi neindicat sa se facă testarea oricărei persoane cere asta, fără motive clare, dar în acest caz, multe persoane au fost pro testării. Și opiniile lor au fost întemeiate.

Din fericire, starea bărbatului – una îmbunătățită face ca panica să mai scadă în rândul celor cu care a intrat în contact.

Recomandările redacției