ACCIDENTPompierii s-au confruntat cu o acţiune dificilă, după ce au fost sesizaţi că un bărbat a rămas prins sub pământ, în urma unui accident de muncă. Un muncitor care lucra la realizarea reţelei de canalizare din Fântânele a fost prins sub un mal de pământ care s-a surpat peste el. Echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au intervenit, marţi după-masa, pentru a salva bărbatul rămas captiv sub un mal de pământ. Incidentul a avut loc, în jurul orei 17, iar intervenţia a durat în jur de opt ore.
Muncitorii care lucrau la canalizare au sunat la numărul de urgenţă 112. Pentru că malul se surpa încontinuu, intervenţia a fost una foarte dificilă şi a necesitat ore de muncă din partea echipajelor de salvare.
Primul echipaj sosit la faţa locului nu a reuşit să coboare, fiind necesară asigurarea malului. S-a reuşit, totuşi, să se ajungă la victimă cu o mască de oxigen, care a ajutat-o să respire pe tot parcursul intervenţiei de salvare. Bărbatul era îngropat până la gât într-un şanţ de cinci metri şi jumătate adâncime, cu maluri foarte abrupte şi pământ foarte moale, care s-a prăbuşit şi în timpul interventiei. Pompierii au trebuit sa ia măsuri de stabilizare a şanţului, cu scândură şi par din lemn. S-au folosit două exacavatoare, o autospecială de deblocare-salvare, o autospecială care a asigurat zona de iluminat pentru lucru pe timp de noap­te, un autocamion de intervenţie, două autospeciale de muncă operativă şi un microbuz pentru transportul forţelor care au intervenit suplimentar. S-a intervenit cu patru ofiţeri şi 25 de subofiţeri. „În prima fază, persoana era blocată de malul de pământ până la gât. I s-a aplicat o mască pentru oxigen şi un tub aferent. I s-a asigurat protecţia cu o cască. De vreo patru ori a fost îngropat şi dezgropat pentru că se tot prăbuşeau malurile. În cele din urmă, a fost scos şi predat în viaţă Ambulanţei în jurul orei 1,45 noaptea”, a declarat George Pleşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad.
(C.G.)

Recomandările redacției