Există cluburi, echipe care înaintea unor înfruntări capitale se izolează într-un turn de fildeș. Înspre și dinspre cantonament nu mai răzbate absolut nimic. Protecția severă în fața oricăror factori exteriori reprezintă o strategie de a menține echipa concentrată doar pe obiectivul sportiv și de asemenea, de preîntâmpina orice intruziune din partea adversarului. În multe cazuri astfel de stratageme par exagerate dar până la urmă este dreptul antrenorilor și managerilor de a-și conduce echipele în modul pe care-l consideră cel mai potrivit.

Nu este însă o tactică universal îmbrățișată. Există și cazuri, nu puține, în care un mediu cât mai normal și mai prietenos este adoptat tot ca o formă de pregătire mentală pentru o mare performanță. Mai ales în cazul echipelor care reprezintă o comunitate, posibilitatea de a fi în mijlocul oamenilor pe care-i reprezinți, poate fi cel mai bun doping moral înaintea unor încercări dificile.

Aceasta a fost și strategia aleasă de FCC Baschet UAV Arad înaintea finalei de campionat cu Sepsi Sfântu Gheorghe. Chiar și în limitele și restricțiile impuse până de curând de pandemie, acest club a reușit să țină legătura cu comunitatea și să conștientizeze în special stranierele din lot, că se reprezintă nu doar pe ele însele ci și un oraș, niște oameni cu gânduri, trăiri și aspirații concrete. Implicarea fetelor în acțiuni sociale sau umanitare a devenit o obișnuință iar colaborarea cu asociația Cetatea Voluntarilor, un capitol cu multe borne în foaia de parcurs a unui sezon.

Astfel, în această dimineață, patru dintre componentele lotului, Nagy Ildiko, Alexandra Ghiță, Alexandra Rotariu și Denisa Vați, alături de managerul Marcel Urban, și-au rupt câteva ore din program pentru a fi prezente într-unul dintre depozitele Cetății Voluntarilor, unde activitatea era în toi. Sute de pachete trebuiau pregătite, ambalate și încărcate pentru a fi transportate către o școală și o grădiniță din județul Ilfov unde zeci de copii proveniți din familii defavorizate, le așteptau. Este vorba despre produse de igienă, îmbrăcăminte și alimente neperisabile, colectate în cadrul unei campanii în care asociația a avut ca parteneri Federația Română de Baschet și compania FCC Environment Romania.

Sportul nu-și poate păstra menirea și sufletul decât rămânând strâns legat de comunitate. Implicarea sportivilor în viața oamenilor cetății are ca efect și susținerea acestora pentru sportivi în luptele pe care le duc în arenă. Nu de puține ori, această legătură trainică între cele două componente a adus un plus moral care a făcut diferența la ora marilor înfruntări sportive. Nu putem decât să sperăm că la fel se va întâmpla și în marea finală a campionatului de baschet feminin, una care în acest an, aduce față în față două echipe care știu foarte clar pe cine reprezintă acolo jos, pe terenul de joc. Și, indiferent de rezultatul final al meciurilor, pentru noi, aceste fete sunt deja niște campioane, prin implicarea lor în Cetate.

(foto: baschetarad.ro)

Recomandările redacției