basescuPreședintele Traian Băsescu susține că va întoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, dacă nu se va renunța la creșterea accizei la benzină și dacă vor menține alocările în cazul programelor care pot fi finanțate cu fonduri europene.

„Eu voi trimite bugetul (bugetul de stat pe 2014 — n.r.) înapoi dacă rămâne așa. Am văzut la ministerul domnului Dragnea că este o creștere a bugetului. Haideți să vedeți unde merge creșterea asta: regenerare urbană, programe de regenerare urbană a municipiilor și orașelor, cresc transferurile către teritoriu de la 24 de milioane, anul acesta, la 200 de milioane, la modernizarea satului românesc cresc alocările de la 199 de milioane la 800 de milioane și la infrastructură de nivel județean cresc alocările de la 77 de milioane, la 500 de milioane. Asta înseamnă o alocare suplimentară de 1,2 miliarde pentru administrațiile locale. Dar în ce condiții? În condițiile în care toate programele acestea sunt finanțate și cu bani europeni”, a susținut președintele, miercuri seară, la B1 TV.

El a precizat că, în acest moment, România mai are la dispoziție pentru respectivele programe, pentru următorii doi ani, aproximativ trei miliarde de euro.

„De la 1 ianuarie intrăm pe exercițiul bugetar următor al UE. Deci, putem aloca bani începând cu 1 ianuarie nu numai cele trei miliarde, dar mai avem și 7 miliarde alocate pentru astfel de programe în bugetul următor. În loc să utilizăm banii europeni, dăm bani direct și sunt banii din creșterea de la benzină. Dacă nu vor renunța la creșterea cu șapte cenți a accizei la benzină și vor menține acești bani care pot fi ușor substituiți cu bani europeni le trimit bugetul înapoi, pentru că aceștia sunt bani furați din banii tuturor, ca să asigure cele două campanii”, a conchis Băsescu.

Bugetul consolidat al României pe 2014 va fi, în cifre rotunjite, de 230 de miliarde de lei, aproximativ 50 de miliarde de lei fiind alocați pentru salarii, a declarat premierul Victor Ponta săptămâna trecută, în cadrul unei prezentări făcute la Palatul Victoria la finalul ședinței de guvern în care s-au adoptat proiectele bugetului de stat și cel al asigurărilor sociale pe anul viitor. AGERPRES/

Recomandările redacției