basescuPreședintele Traian Băsescu a făcut referire duminică, în discursul său de 1 Decembrie, la unirea României cu Republica Moldova, precizând că ‘nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie „asumat” și „afirmat”.

„Am evocat zilele trecute un proiect de țară, o viziune: am propus o reflecție și am anunțat un deziderat, unul care aparține președintelui României și cred că e împărtășit de cea mai mare parte a poporului român: acela de a ne reîntâlni cu frații noștri din Republica Moldova, acela de a ne reuni ca popor. Tot atunci condiționam realizarea acestui deziderat de timp, de voința poporului și de abilitatea și de ingeniozitatea politicienilor. Nu este un ideal de realizat pe termen scurt, dar trebuie să ni-l asumăm și să-l afirmăm, dacă dorim ca atunci, cândva, acest ideal să se realizeze”, a afirmat Băsescu, cu prilejul recepției de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.

În context, el a arătat că doar timpul poate aduce un asemenea deziderat la realizare, pentru că doar poporul de pe ambele maluri ale Prutului poate să hotărască.

„Folosesc acest prilej pentru a felicita în mod special autoritățile și pe cetățenii Republicii Moldova pentru succesul de a fi făcut un pas mare înainte în relațiile cu Uniunea Europeană. La Vilnius, acum două zile, am fost martori la parafarea Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, două documente esențiale pentru materializarea perspectivei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sărbătoarea națională a tuturor românilor este cel mai bun moment pentru reînnoirea asigurărilor că România va susține în continuare împlinirea aspirațiilor de integrare europeană ale românilor de peste Prut”, a mai spus președintele Băsescu.

La rândul său, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a participat și el la recepția de la Cotroceni, le-a urat „La mulți ani!” românilor cu prilejul Zilei Naționale.

La recepția de la Palatul Cotroceni au fost prezenți peste o mie de invitați, printre care politicieni (Elena Udrea, Corneliu Vadim Tudor, Eugen Tomac), procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, secretarul de stat în Ministerul Sănătății dr. Raed Arafat — , dar și reprezentanți ai vieții culturale și ai corpului diplomatic. AGERPRES/

Recomandările redacției