În aceste zile, Bata găzduieşte o tabără organizată de Biblioteca Jude­ţeană „A.D. Xenopol“ Arad – în cadrul foarte amplului proiectul european „Et lettera“. Această ediție se dorește a fi o îmbinare a două dintre edițiile anterioare: cea cu tema „Caligrafia şi valorificarea artistică a acesteia“ și cea in­titulată „Animaliter“.
Tabăra este găzduită de pensiunea „La Badea Ion“, pe durata a nouă zile: din 23 august până în 1 septembrie. Tinerii participanți – un student de „Arhitectură“ din Istanbul, unul de la Facultatea de design din Arad precum și cinci elevi din clasele mari de la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi“ și două franțuzoaice de la Școala de design din Strasbourg, Franța – vor aborda tema­tica propusă sub coordonarea unor cadre de specialitate.
Visul unei nopți de vară
Anul acesta ea se intitulează: „Visul unei nopți de vară…la Bata“, cu referire directă la opera marelui Wiliam Shakespeare este evidentă, propunându-se „filtrarea“ inspirației prin experiența per­sonală a taberei de la Bata – parti­ci­panții făcând și mici excursii: la Castelul de la Bulci, la muzeul „Căsuța Veselă“ și o traversare a Mureșului cu brodul.
După cum ne-a relatat pe scurt profesorul Florin Didilescu – directorul Bi­bliotecii Judeţene „A. D. Xenopol“, scopul taberei este acela de a des­coperi pasionaţii acestor domenii de design. În cadrul taberei din acest an fiecare participant va realiza cinci lucrări indivi­duale – pornind ca inspirație de la opera lui Shakespeare, și o lucrare amplă, colectivă, de dimensiunile 2,5mx1,5m. Această lucrare colectivă va rămâne în patrimoniul local așa cum a rămas și originalul indicator al ediției de succes de anul trecut ce a subliniat ideea că Bata este „centrul Pământului sau „buricul Pământului“.
Despre proiectul european
Proiectul european „Et lettera“ – „Imagini scrise, cuvinte desenate“ se înscrie în programul european „Cultura 2007-2013“. Proiectul a reușit o pro­fi­tabilă reunire a oraşele partenere Stras­bourg (Franţa), Brno (Cehia), Varşovia (Polonia) Debrecen (Ungaria), Barce­lona (Spania) şi Arad (România). Parte­ne­rul din Arad, adică Biblioteca Jude­ţeană „A.D. Xenopol“ a derulat mai multe acti­vităţi, printre care se numără şi aceste ta­bere work-shop pentru studenţi, de la Bata.

Recomandările redacției