Un studiu despre abuzul asupra copiilor, transmis presei de Organizația „Salvați copiii”,  arată că 6% dintre copii sunt victimele unor forme severe de abuz, jumătate dintre elevii chestionaţi au asistat la certuri între părinţi, iar 3 din 10 copii au văzut pe Internet sau la televizor imagini cu caracter sexual.

În orice caz, aproape jumătate dintre copii sunt cel puțin loviți, jigniți sau amenințați la ordinea zilei. Românul încă își bate copiii cu cureaua, considerând -vezi doamne!- că îi face o formă de educație. „Bătaia e ruptă din Rai”, se mai aude încă pe la mese, la care parentingul e ridiculizat, de parcă ar produce metrosexuali pe bandă rulantă.

Inutil să spunem că un copil nu înțelege absolut nimic din abuzul care se răsfrânge asupra sa, chiar și atunci când vorbim de un „simplu” abuz emoțional. Dimpotrivă, regulile lipsite de explicații blânde și raționale nu vor face decât să rupă total încrederea pe care încă o mai are în părinți și, de multe ori, să se revolte.

Statisticile ne fac să ne întrebăm însă ceva mai mult: dacă nu cumva părinții sunt chiar mai imaturi emoțional decât noile generații. În fond, atunci când îți lovești, bârfești și jignești propriii copii nu se poate spune despre tine decât că ești un om destul de slab. Mai precis, câți ani ai? Copiii pot fi bullies, e drept, și nu trebuie lăsat chiar totul după ei, dar dacă cobori la mintea lor, mai mult decât în glumă, câți ani îți poți da?

Ca țațele de pe bancă, care au mereu ceva de bârfit, avem de multe ori impresia că tinerii sau cei mici nu ne pot învăța niciodată nimic și noi le știm pe toate. Nu lipsește însă decât să duci un copil la școală sau să împarți un job cu un tânăr pentru a afla cât de creativi, inteligenți și informați sunt cei mai mulți dintre ei. Un tânăr sau chiar un copil îți poate arăta oricând, cu cea mai mare plăcere, cum să folosești un telefon nou sau să te informezi mai bine. Dar nu, noi îi disprețuim de parcă, de multe ori, nu ar fi chiar ai noștri.

Bătaia nu e ruptă din Rai și nu o să educe vreodată pe cineva. Cel mai probabil o să te însingureze pe tine la bătrânețe, când copiii tăi nici nu vor putea ține minte ceva frumos legat de copilăria lor. Așa că lasă prostiile și permite-le să se dezvolte armonios, așa cum scrie până și în Lege.

Recomandările redacției