primarieRapoartele Curţii de Conturi scot la iveală atât neregulile de natură financiară petrecute la Primărie, cât şi cheltuieli care, deşi sunt făcute cu res­pectarea legii, arată ipocrizia celor care conduc administraţia municipală. Aruncând o privire pe rapoartele întocmite din 2007 (cu privire la cheltuielile făcute în 2006) până în 2013 (cu privire la cheltuielile făcute în 2012) se poate observa cu ochiul liber că fondul de salarii al Primăriei a crescut extrem de mult, în ultimii ani. Dacă în 2006, sumele destinate plăţii veniturilor salariale se ridicau la 11.033.512 lei, şase ani mai târziu, acestea au crescut de aproape opt ori, ajungând la 85.837.130 de lei. Asta, în condiţiile în care între timp, România a fost lovită de criză, iar primarul Falcă şi membrii formaţiunii politice din care face parte susţineau că pentru a se pune bugetul pe picioare trebuie să se facă economii substan­ţiale şi să se crească veniturile, drept pentru care s-au făcut concedieri masive, s-au tăiat salarii şi pensii şi s-au crescut taxele şi impozitele. „Cheltuielile efective de personal înregistrate în anul 2006 au fost în sumă de 11.033.512 lei, faţă de care plăţile nete de casă efectuate au fost de 10.426.152 lei. Diferenţa dintre plăţile nete de casă şi cheltuielile efective a fost determinată de faptul că premiul anual pe anul 2005 a fost achitat în luna ianuarie 2006, iar salariile aferente lunii decembrie 2006 s-au achitat în luna ianuarie 2007”, se arată în raportul din 2007 al Curţii de Conturi. În ceea ce priveşte raportul din 2013, se artă negru pe alb că „ pentru îndeplinirea sarcinilor sale, în anul 2012, entitatea (n.r. Primăria Arad) a efectuat plăţi în sumă totală de 366.135.690 de lei, din care plăţi pentru cheltuieli de personal, 85.837.130 lei”, de unde reiese că peste un sfert din cheltuielile Primăriei au mers pentru plata salariilor angajaţilor.
Strigător la cer
Reprezentanţii societăţii civile se declară stupefiaţi de modul în care sunt cheltuiţi banii municipiului, în condiţiile în care primarul Falcă şi maşina de vot din CLM, refuză să majoreze subvenţia acordată populaţiei pentru energia termică, sub pretextul că nu sunt bani. „Sunt de-a dreptul stupefiat. Nu se dau bani pentru încălzire şi reabilitatea termică a blocurilor, aţi văzut şi dumneavoastră cum au intrat asociaţiile de proprietari în iarnă, iar Primăria a crescut într-o asemenea manieră cheltuielile salariale. Mi se pare strigător la cer”, a declarat Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA). Acesta a ţinut să precizeze că, anul trecut, administraţia locală a refuzat să vină în sprijinul arădenilor care se încălzesc în sistem centralizat, cu toate că dispunea de fonduri. „La rectificarea acea, banii rămaşi au fost redistribuiţi aiurea. Se fac cheltuieli nejustificate, în condiţiile în care priorităţile Aradului sunt cu totul altele. Aceasta este încă o dovadă că domnul primar nu se sincronizează cu priorităţile municipiului. Mă întreb ce mari merite au angajaţii din Primărie încât să crească atâta fondul de salarii, când utilităţile Aradului sunt administrate cu rezultate atât de proaste încât plătim cele mai mari preţuri. Aşa, municipiul ar putea fi condus de oricine, fără nicio calificare. Am ajuns să aşteptăm cu spaimă iarna”, a mai spus Arion.
„Cine este cu primarul Falcă o duce bine”
La rândul său, Dan Artimon, vicepreşedintele Consiliului Local Civic (CLC) susţine că majorarea fondului de salarii are o singură explicaţie: cine este alături de primar o duce bine. „În Arad, cine este cu primarul Falcă o duce bine. Cum nu toţi arădenii sunt alături de Falcă, aceştia nu au beneficiat nici de reducerea preţului gigacaloriei, reduceri care nu presu­­puneau cheltuieli suplimentare de la buget, dacă se făceau  investiţii pentru energie rege­ne­rabilă în 2004. Aradul este printre cele mai scumpe oraşe când vorbim de preţurile la utilităţi, iar taxele şi impozitele sunt foarte mari. Acum vedem unde se duc. Nu acolo unde ar putea să contribuie la creşterea calităţii vieţii, ci pentru salariile din Primărie”, susţine Dan Artimon.
Pe de altă parte, Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primărie, afirmă că fondul de salarii a crescut potrivit prevederilor legale. „Salariile în administraţia publică se stabilesc prin lege, nu de către autorităţile locale. În perioada de care vorbiţi s-au creat servicii noi, conform legii sau anumite activităţi au fost transfe­rate la administraţia locală”, a declarat Corina Drăghici.

Recomandările redacției