Că Ştrandul Neptun a decăzut extrem de mult în ultimii 12 ani, de când Aradul este condus de Gheorghe Falcă, nu mai este un secret pentru nimeni. O ştiu tinerii, o ştiu comercianţii, o ştiu proprietarii de căsuţe, o ştiu toţi arădenii. Recent, Administraţia Falcă a fost la un pas să obţină undă verde pentru a demola căsuţele, ceea ce ar fi însemnat încă o lovitură şi una extrem de dură pentru ceea ce înseamnă Ştrandul Neptun. Cu toate că această iniţiativă a fost blocată, încă din faşă, războiul cu proprietarii de căsuţe continuă. Acest lucru ne-a fost condirmat, indirect, de însuşi Nicolai Puha, directorul Recons, societate care administrează ştrandul.

Ţevi pe post de limitatoare

Proprietarii de căsuţe de pe ştrand care au şi maşini, sunt extrem de nemulţumiţi din cauza noilor limitatoare de viteză care au fost montate. Oamenii spun că acestea sunt de fapt o bătaie de joc. „De la poarta de intrare pentru maşini înspre zona căsuţelor şi ulterior în acea zonă sunt montate mai multe limitatoare de viteză. Iniţial au fost nişte limitatoare de viteză care respectau toate standardele. Din câte am înţeles, le-au luat în toamnă şi le-au mutat pe Andrei Şaguna, colţ cu Mihail Kogălniceanu. Acum, ce s-au gândit cei de la Administraţia Ştrandului? Hai să punem altele. Au luat nişte ţevi folosite pentru reţelele de apă, le-au tăiat, au luat şi nişte tablă care acum este ruginită şi au făcut limitatoare noi”, povesteşte Adrian Moşterescu, unul dintre proprietarii de căsuţe. Acesta susţine că denivelările astfel create sunt mult prea proeminente, iar maşinile care trec des pe acolo riscă să aibă de suferit. „În plus, trebuie să plătim şi 13 lei, pentru a putea intra cu maşina pe ştrand şi implicit, pentru a avea onoarea să trecem peste aceste limitatoare de viteză. Am şi fost l-a Administraţia Ştrandului, le-am spus celor de acolo că sunt penibili şi i-am întrebat unde au mai văzut ei ţigănisme din astea”, mai povesteşte bărbatul.

Taxă pentru oamenii care vor să ajungă la proprietatea lor

De altfel, aceasta este numai una dintre nemulţumirile locatarilor de la căsuţe. Oamenii mai sunt revoltaţi şi, pe bună dreptate, din cauză că Primăria le percepe o taxă pentru a putea ajunge pe proprietatea lor. „Pentru a intra cu maşina, trebuie să plătim 13 lei de maşină, pe zi, fie că suntem proprietari de căsuţe, fie că nu. În plus, pentru fiecare căsuţă se dau două abonamente de intrare pe ştrand, dar dacă am o familie mai mare, doi copii de exemplu, pentru copii ar trebui să cumpăr bilet de intrare. Mi-e şi jenă să invit pe cineva la mine, pentru că nu vreau să-mi pun invitaţii să plătească bilet de intrare”, mai susţine Adrian Moşterescu. Taxa pentru ridicarea gunoiului este, de asemenea, un alt motiv de nemulţumire, în condiţiile în care pe ştrand este mult mai mare decât în municipiu. La ştrand ni se percepe o taxă de 33 de lei/căsuţă/lună, or la bloc plătim şapte lei de persoană”, a mai spus bărbatul.

„Noaptea minţii”

În condiţiile în care pe ştrand sunt aproximativ 340 de căsuţe, şi alţi arădeni care doresc să-şi petreacă câteva ore în linişte, pe ştrand, sunt în asentiment cu Moşterescu. „Când am trecut pentru prima dată cu maşina peste aceste conducte, nu mi-a venit să cred că este posibil aşa ceva. Nu cred că au fost montate de cineva care se gândeşte şoferi sau la siguranţa circulaţiei. Dimpotrivă”, susţine o femeie întâlnită în timpul documentării. „Noaptea minţii. Cum să pui nişte ţevi în drum. Am rămas fără cuvinte când am văzut ce s-a întâmplat”, spune un alt şofer.

Răspuns de director: „Să meargă în altă parte, dacă sunt nemulţumiţi”

Pe de altă parte, directorul Recons, Nicolae Puha, dă dovadă de o totală lipsă de bun-simţ. Contactat telefonic, pentru a i se solicita un punct de vedere cu privire la nemulţumirile oamenilor, acesta a răspus laconic: „Ce vreţi să fac eu, să meargă în altă parte, dacă sunt nemulţumiţi”, apoi a închis telefonul. Acest Puha uită probabil că Reconsul este o societate a CLM şi că prestează anumite servicii pentru arădeni, astfel încât arădenii sunt cei care îi plătesc lui salariul, printre aceştia numărându-se chiar şi nedoriţii proprietari de căsuţe, care stau în calea planurilor măreţe ale primarului. Printr-o reacţie de acest tip, Puha confirmă de fapt că Administraţia Falcă continuă războiul cu proprietarii de căsuţe, care „nu au decât să plece”, dacă nu acceptă condiţiile care le sunt puse la dispoziţie şi modul în care sunt trataţi. Stau însă şi mă întreb, de ce nu mergeţi dumneavoastră în altă parte, domnule director?

Recomandările redacției