Au mai rămas doar câteva zile până când vom avea în mâini, pentru câteva minute, soarta comunei sau oraşului sau municipiului în care locuim şi a judeţului. Pe 5 iunie românii sunt chemaţi la urne să îşi aleagă primarul, consilierii locali şi consilierii judeţeni. După cum am mai scris, primarii pe funcţie au prima şansă, având în vedere că va fi doar un singur tur de scrutin.

Bătălia cea mare se va da, cel mai probabil în municipiu, unde actualul primar, Gheorghe Falcă, a reuşit să polarizeze foarte mult societatea. O parte dintre locuitori sunt alături de el şi îl susţin indiferent de ceea ce face, în timp ce alţii nici nu vor să audă de posibilitatea ca acesta să mai câştige un nou mandat, astfel încât îşi vor da votul unuia dintre numeroşii săi contracandidaţii săi. Aici apare însă marea problemă a Opoziţiei locale. Cei care se opun modului în care Falcă înţelege să conducă destinele municipiului nu au reuşit să ajungă la o înţelegere astfel încât să desemneze un singur candidat, comun. Astfel, dacă politicienii au greşit din acest punct de vedere, nu mai rămâne decât ca arădenii care vor să schimbe ceva la Primărie să se gândească foarte bine şi să pună ştampila pe acel candidat care are cele mai mari şanse în lupta cu Falcă.

Dacă în prim plan se află bătălia pentru funcţia de primar al municipiului, în plan secund, de va da o luptă la fel de grea pentru Consiliul Local Municipal. Dacă partidele care s-au plasat în opoziţie faţă de Administraţia Falcă reuşesc să obţină un scor bun, ar putea forma o majoritate care să desemneze cel puţin un viceprimar, dacă nu pe ambii. În aceste condiţii, actualul edilul va avea redusă marja de manevră, dacă va fi reales.  Toate acestea, în condiţiile în care, anumite sondaje de opinie dau semne încurajatoare pentru Opoziţia locală.

Pe de altă parte, mai trebuie spus că, din punctul meu de vedere, votul la alegerile locale nu trebuie privit prin prisma unor alegeri doctrinale. De aceea nu pot decât să dezavuez declaraţiile Monicăi Macovei, făcute cu prilejul unei vizite la Arad. Aceasta spunea, citez din memorie, că PSD-ul nu ar trebui să aibă niciun candidat, după cât rău a făcut României. Nu sunt un fan al PSD, am criticat acest partid de nenumărate ori, i-am criticat de asemenea şi pe mulţi dintre liderii săi, dar trebuie să recunosc că şi aici pot fi oameni de valoare şi aici se pot găsi soluţii viabile pentru o comunitate locală. La fel se întâmplă şi în cazul ALDE, la fel şi în cazul Partidului Mişcarea Populară, ca să dau doar câteva exemple, iar ordinea este aleatorie. Sunt convins 100% că un primar bun ar putea să vină şi de la UDMR sau chiar Partida Romilor, astfel încât orice discuţie cu privire la orientarea politică a unui candidat sau altul nu are niciun rost.

În încheiere nu pot decât să le urez arădenilor să fie înţelepţi şi să se gândească de două ori înainte de a alege un candidat sau altul, o listă sau alta.

 

Recomandările redacției