Dacă până mai ieri vămile erau pline atât de refugiați cât și de voluntari și televiziuni, acum se pare că a început să cam bată vântul pe acolo. Dovadă stă declarația unor maramureșeni afalți în vama Sighet, în 24 martie. În dimineața de joi la  punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației era  aproape pustiu.  Câțiva refugiați continuau să vină, ba cu mașini, ba pe jos.

Corturile fundațiilor care făceau voluntariat acolo s-au rărit considerabil. Se pare că valul de empatie a mai scăzut în ultima vreme.

Ucrainienii care  vin la noi în țară sunt preluați de către autorități pentru verificări de rutină apoi în mare parte iau calea străinătății. Autoritățile spun că nu mai vin câți veneau la început. Conform Poliției de Frontieră intră prin punctul de la Sighet între 800 și 1.000 de persoane pe zi, iar ilegal, prin Tisa, polițiștii români mai prind câte un grup organizat

Așadar la frontieră cam bate vântul, fără ziariști, și cu puțini voluntari. Dacă până acum refugiații fugeau din calea războiului, acum au început să vină de foame, spun cei din vamă.

 „Am vorbit cu prietenii noștri din Solotvino (Slatina) și ne-au spus că mai au mâncare în zonă pentru maximum două săptămâni, să-i ajutăm dacă putem. Am trimis mai multe transporturi, deja nici arpacaș și hrișcă nu mai au”,spun  autoritățile din comuna Bistra, al cărei primar tocmai era plecat cu un transport, conform Graiul Maramuresului.

Conform sursei citate, vameșii ucraineni cer bani tuturor care vor să scape. O femeie  spune că i s-au cerut 500 de euro pentru ea și copii. Alții spun că femeia cu copiii au trecut cu bani, soțul a fost refuzat, dar a trecut pe la Siret, în schimbul dăruirii mașinii vameșului! Din păcate, s-a mers și mai departe. De asemenea conform surselor citate,  vameșii ucrainieni au început să ceară bani și camioanelor cu ajutoare ce trec din România spre Ucraina. ,,Care s-a încăpățânat și n-a dat bani a fost oprit ceva mai încolo, au deschis camionul și și-au ales ce au dorit. O altă scenă, recentă, s-a petrecut cu ajutoare alimentare trimise din Maramureș, oprite, li se cereau 500 de euro. Șeful delegației a pus mâna pe telefon, a sunat un parlamentar ucrainean, care a zis să-l aștepte, a venit într-o oră și a făcut circ, i-a amenințat cu plecarea în linia întâi a frontului. Dar câți au la dispoziție o asemenea pârghie?”, conform Graiul Maramureșului.

sursa Graiul Maramureșul

Recomandările redacției