Bătrâna Doamnă își plânge căpitanul: s-a stins Mircea Petescu

0
544

Duminică tristă pentru Bătrâna Doamnă, care-și ia rămas bun de la unul din marii ei căpitani: s-a stins din viață Mircea Petescu. Mijlocașul de odinioară avea 76 de ani.
Petescu s-a născut pe 15 mai 1942, la Pecica. În micul orășel arădean a jucat fotbal pentru prima dată, la Progresul, apoi a trecut la CFR Arad, de unde l-a remarcat UTA. Era anul 1959. După un an trece la Poli Timi­șoara, unde joacă până în 1963, cu un intermezzo de jumătate de an, când a fost component al Viitorului București. În 1962 face parte din echipa de juniori a României care cucerește titlul european, sub condu­cerea antrenorilor Gheorghe Ola și Nicolae Dumitrescu. Din 1963 până în 1967 e la Steaua București, apoi se întoarce acasă, la UTA. Aici trăiește acele mari clipe ale fotbalului arădean: campion al României de două ori, momentul Feyenoord, primăvara europeană…
În vara lui 1973 pleacă în Olanda. Devine antrenor, absolvind școala ca șef de promoție. Mai întâi stă pe banca celor de la FC Dordrecht (a și jucat, până în 1975), NEC Nijmegen, Stormvogels Telstar Velsen, Sparta Rotterdam și Go Ahead Eagles Deventer. La Rotterdam i-a descoperit pe Danny Blind, viitorul căpitan al lui Ajax Amsterdam și pe Adri Van Tiggelen, care a făcut carieră la PSV Eindhoven. Tot la echipa din Rotterdam i-a fost elev viitorul mare antrenor Louis Van Gaal.
Devenit impresar, după Campionatul Mondial Italia ’90 e autorul transferurilor spectaculoase ale lui Gheorghe Hagi (la Real Madrid), Gică Popescu (PSV Eindhoven, apoi la Tottenham) ori Ioan Sabău (Feyenoord Rotterdam).
A coordonat o școală de fotbal din Baia Mare, postură din care a fost foarte aproape de o colaborare cu UTA, în vara lui 2003. Ultimul contact cu echipa arădeană l-a avut în februarie 2009, atunci când UTA trăia dramatic, sufocată de datorii. Atunci a participat la întrunirile care, într-un final, aveau să țină Bătrâna Doamnă în viață.
Internat într-un azil de bătrâni, după ce soţia sa a decedat în urmă cu nouă ani, Mircea Petescu era îngrijit cum se cuvine şi se afla sub tratament, întrucât suferea de Alzheimer.
Odihnească-se în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.