ACTUALIZARE

Până la urmă se dovedește că această confuzie legată de clasamentul final a fost provocată chiar de forurile conducătoare ale fotbalului românesc. Comitetul Executiv al FRF a aprobat în 2021, în conformitatea cu noile prevederi ale UEFA, eliminarea criteriului legat de golurile marcate în deplasare dar nu a actualizat ROAF-ul (Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice) pe site-ul instituției. Cei de la LPF au considerat că ROAF-ul afișat este cel după care se întocmește clasamentul însă FRF a revenit cu o informare oficială în care se afirmă că deciziile Comitetului Executiv intră în vigoare automat și neactualizarea ROAF-ului nu este de natură să anuleze decizia luată de CEX. Așadar, în mod normal, UTA va fi echipa care se va clasa pe locul 8, orice altă decizie nu ar fi altceva decât un abuz al LPF. Dar să sperăm că nu se va ajunge acolo deși la cât de coerent și competent e condus fotbalul românesc, nu ne mai miră nimic.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Deși timp de o zi a persistat ceva confuzie în ceea ce privește regulamentul de departajare a echipelor aflate la egalitate de puncte, clubul UTA a lămurit în această după-amiază lucrurile anunțând că echipa a terminat sezonul regular pe locul 8. Arădenii au terminat la egalitate de puncte cu Rapid, ambele echipe acumulând 40 de puncte. În duelurile directe (primul criteriu de departajare) s-au înregistrat două remize, 2-2 la Arad și 1-1 la București. Confuzia a fost provocată de faptul că o parte importantă a mass-mediei centrale a „uitat“ că începând cu acest sezon, la fel ca regulamentul de la nivel european și cel al Ligii I a eliminat criteriul golurilor marcate în deplasare. Astfel, s-a trecut la următorul criteriu, care era diferența de golaveraj. UTA a terminat sezonul regular cu +4 iar Rapid doar cu +3 astfel că echipa noastră se clasează la finalul acestei prime părți a sezonului, pe locul 8, cu două locuri mai sus și cu trei puncte în plus față de campionatul trecut când am încheiat sezonul regular pe 10, cu 37 de puncte.

Diferența dintre locul 8 și 9 este una importantă în plan financiar, UTA urmând să beneficieze de o sumă de 65.000 de euro în plus datorită acestei clasări superioare.  Astfel, UTA va primi 315.000 de euro după această etapă, comparativ cu 250.000 de euro cât primește echipa de pe locul 9. Reamintim că drepturile tv pentru acest sezon se plătesc în trei tranșe: prima a fost achitată în funcție de clasarea la finalul sezonului trecut în play-off și play-out, a doua a fost o tranșă egală iar a treia se achită în funcție de locul ocupat la finalul sezonului regular.

În urma clasării pe locul 8 UTA va juca în play-out 5 meciuri pe teren propriu și 4 în deplasare. Primul meci va avea loc week-end-ul viitor pe Arena „Francisc Neuman“ împotriva celor de la Academica Clinceni, echipă clasată pe locul 15 la finalul sezonului regular.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției