Bătrânii așteaptă tăcuți ,,leacul salvator”, în timp ce unii tineri arădeni sunt considerați persoane vulnerabile și au prioritate la vaccin

0
285

Din momentul în care a debutat programul de vaccinare în Arad, auzim zilnic noutăți despre despre acest subiect, destul de controversat.

Ni se spune, fie că nu mai sunt doze, fie că au apărut reacții adverse sau că sunt persoane, care deși se încadrează ca fiind în   în grupe de risc, nu beneficiază, nici până la această oră, de remediul împotriva unui virus ce ne ,,bântuie” de un an de zile.

Dacă intri pe site-ul Guvernului și dorești să te programezi, ți se precizează foarte clar care sunt grupele care au prioritate, la acestă oră, la vaccinare. ,, În 20 ianuarie a.c. a fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) noile cerințe operaționale în baza cărora să fie modificată platforma de programare și posibilitatea de implementare a unor noi funcționalități, care să prioritizeze vârstnicii și persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esențiale și 75% persoanelor vulnerabile”, ni se arată pe pagina respectivă.

Cu toate acestea, foarte multe cadre didactice nu sunt încă vaccinate și nici personalul medical, care ar avea prioritate, nu a beneficiat în totalitate de acest vaccin, însă sunt foarte mulți tineri, care nu se încadrează între cei care ar avea prioritate,  dar care declară că s-au vaccinat. Multe persoane vârstnice au avut acces la vaccin, dar sunt și mai mulți bătrâni, cu probleme de sănătate care deși s-ar încadra ca persoane vulnerabile, sunt ,,duse cu zăhărelul”, pentru o injecție care i-ar putea proteja de o eventuală îmbolnăvire, și care le este garantată de Stat.

Din 15 martie va începe etapa a treia de vaccinare. Nu au fost vaccinate nici persoanele înscrise în etapa a doua, deoarce nu s-au respectat criteriile de selecție și programările.  Ba mai mult, auzim ,,voci” de la cei programați pentru vaccinul  Pfizer, că în momentul în care vin la vaccin, sunt  îndemnați să folosească vaccinul de la Astra Zeneca. Ceea ce îi nemulțumește pe arădeni, mulți dintre aceștia renunțând la programare.

Și atunci se pune înterebarea,  care sunt criteriile de selecție pentru acest ,,leac” anti-Covid? De ce ajung pesoane tinere, fără probleme de sănătate, și care nu se află în categoriile menționate de Guvern, să se vaccineze iar vârstnicii, care în mod normal ar trebui să aibă acces primii la vaccin, să fie ignorați?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.