Banca Comercială Română (BCR) a modificat proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,3%, a declarat, pentru AGERPRES, Eugen Sinca, analist şef, BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

‘Noua noastră estimare de inflaţie este de 3,3% pentru finalul anului 2013, în interiorul ţintei BNR şi uşor sub previziunea anterioară de 3,6%. Principalul element care ne-a determinat să modificăm estimarea de inflaţie pentru 2013 este producţia agricolă foarte bună din această vară’, a spus Sinca.

Pe de altă parte, acesta crede că reducerea TVA pentru pâine va avea numai un efect marginal asupra inflaţiei din septembrie, datorită zonei nefiscalizate de pe piaţa produselor alimentare şi tendinţei comercianţilor de a păstra preţurile constante.

‘Credem că transmisia scăderii TVA în preţul final al pâinii va fi în jur de 25%, ceea ce înseamnă că inflaţia anuală din septembrie se va reduce cu aproximativ 0,2 puncte procentuale faţă de scenariul menţinerii preţului constant la pâine. Dacă ne uitam la vara anului 2010 când TVA-ul a fost majorat la 24%, transmisia iniţială în preţurile de consum a fost de 61%, deci tot o transmisie incompletă’, a mai afirmat analistul şef al BCR.

În ceea ce priveşte măsura amânării unui număr de certificate verzi pentru electricitate, acesta a spus că trebuie privită în contextul majorării preţului administrat al electricităţii şi al gazelor conform unui calendar agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, impactul final fiind o uşoară creştere a preţurilor. ‘Estimarea de inflaţie pentru august este de 4,3% iar pentru septembrie 3,1%, scădere determinată mai ales de un efect de bază’, a precizat Sinca.

 

 

(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției