Beliu – o comună în paragină; imagini sfâșietoare de cum poate să arate o localitate în secolul XXI

15
6981

Dacă tranzitezi localitatea Beliu, nu ai cum să nu rămâi cu gura căscată. În primul rând, te fascinează hărnicia localnicilor, nu cred să existe vreo gospodărie nearanjată sau să nu fie cochetă, însă acest lucru contrastează cu halul în care este gospodărită comuna în ansamblul ei, de către edilul șef Emanuel Horhat Coraș. Pe cât de mult ești fascinat de hărnicia oamenilor locului, pe atât de mult te oripilează bătaia de joc în care este ținută comunitatea. De altfel, dacă faci câțiva pași prin comuna Beliu nu poți să nu rămâi surprins de cum de a reușit un astfel de primar să câștige un nou mandat, din moment ce nemulțumirile legate de activitatea sa sunt cu nemiluita. „Foarte rar îl găsești pe la primărie, iar pe vreun șantier nu are pe unde să umble, deoarece la noi nu se construiește nimic/ Foarte rar îl vedeam noi și înainte, dar acum că și-a tras limuzină cu un miliard de lei, nu îl mai vedem defel/ Comuna noastră arată ca vai de mama ei, în timp ce nu cred ca vreun primar din județul ăsta să aibă așa limuzină cum are primarul nostru. Ne «mândrim» cu el/ Cred că puțini în țara asta se pot lăuda că au asemenea mașină/ El (primarul) conduce mașină de un miliard de lei, iar problemele cu vânzarea de pământuri este cât casa, aici, la Beliu/ Am ajuns să fim cunoscuți în tot județul pentru două lucruri: primar cu limuzină de un miliard de lei și problemele cu vânzarea de terenuri“, sunt doar câteva din problemele semnalate de cetățenii comunei Beliu.

Primăria te primește decorată de Crăciun, în luna mai

Că primarul Emanuel Horhat Coraș, din câte am înțeles de la localnici, a fost „harnic“ în ceea ce privește propriile venituri, o putem înțelege, însă nu pricepem de ce edilul șef nu își demonstrează priceperea și în ceea ce privește primăria păstorită de dumnealui. În primul rând, clădirea primăriei din Beliu arată de parcă nu a mai fost deschisă de pe la mijlocul lui decembrie. Decorațiunile de Crăciun … în prag de luna iunie, stau ca mărturie în acest sens. Apoi, în fața primăriei sunt amenajate șase locuri pentru pomi. Un singur loc era ocupat… cu un rastel de biciclete. În rest: mizerie și aspect neîngrijit. O pancartă mâzgălită cu carioca și izbită de un stâlp ne atenționează, la per-tu, să nu parchezi!

Tot în fața primăriei, puțin mai pe margini, vegetația crește fără nicio opreliște. Din moment ce ghirlandele de Crăciun atârnă de Primărie, vegetația luxuriantă nu are cum să mai șocheze pe cineva. La fel cum coșurile de gunoi sunt distruse de nepăsare și indiferență, ori cum indicatoarele sunt culcate la pământ.

Parc de joacă pentru copii – bătaia de joc dusă la superlativ a primarului Horhat

Că „primarul“ Emanuel Horhat alege să își bată joc de alegătorii săi este condamnabil. Dar să pui viața copiilor în pericol, prin modul halucinant de a administra parcul de joacă amplasat chiar în fața primăriei comunei Beliu este cu neputință. Scări rupte, hinte smulse din țâțâni, leagăne lipsă, scânduri înfășurate în lanțuri rupte, topogan desprins și gata oricând să se prăbușească, gard rupt și cu sârma scoasă în afară, reprezintă imaginea unei administrații care așa înțelege să aibă grijă de copiii din comună.

Imagini de groază în fața sălii de sport

Proasta administrație condusă de primarul Emanuel Horhat se poate foarte limpede vedea după halul în care arată împrejmuirile sălii de sport. Gardul ruginit și rupt, neterminat pe de altă parte, platforme lăsate de izbeliște, vegetația care în unele locuri depășește doi metri, toate lângă așa zisa zonă pietonală, este suficient să ne dăm seama cu ce fel de conducere are de-a face comuna Beliu. 

Rar îți este dat să vezi un scaiete lung de 2,50 metri. Ei bine, în fața sălii de sport din Beliu aveți posibilitatea să vedeți așa ceva.

Piața, un adevărat pericol de moarte

Piața din Beliu era recunoscută până mai anii trecuți în toată regiunea. Mii de oameni se adunau de prin toate satele, chiar și din județele vecine pentru a vedea „ce mai este nou la Piața de la Beliu“. Sub conducerea lui Emanuel Horhat, piața s-a degradat într-atât, încât a devenit un adevărat pericol la adresa siguranței cetățenilor.

Imaginile vorbesc de la sine.

 

15 COMENTARII

 1. Tata, țăran sfătos din pusta Aradului, avea o vorbă: „Nu-i prost cine mâncă șepte pite, i prost cine i le dă”. Așa și cu Horhat ăsta. Dacă l-au ales, să se spele cu el pe cap. Belenii sunt foarte individualiști, cârcotași și dificil de condus, așa că dezbinarea lor proverbială a dus la o astfel de administrație.

 2. Schemă este plină la primărie, toate gradele de rudenie si toți susținători politici sunt angajați în primărie,mai exact toți incompetenți……ar fi culmea sa arate comună impecabil….daca
  dinafară arată asa….îmi imaginezi in interiorul primăriei cat sunt de competenți funcționari publici……angajati toți politic!🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

 3. ce poti sa astepti de la un falkonist analfabet, spalati-va cu el pe cap ca prostul nu isi da demisia.
  asa patiti daca va pacaleste falca si cionca la alegeri!

 4. Înseamnă ca nu cunoașteți Lipova . Noi ne putem ”Lăuda” cu un grad avansat de degradare…. Sincer arată de 10 ori mai bine ca si Lipova….. Suntem subtem la 250 de ani distanță de Oradea….

 5. Daaa, fraților, așa e, toți știți de toate, numai adevărul e departe de voi. Întâmplare face că știu cum stau lucrurile la Beliu, departe de realitate articolul. Ori ,, jurnalistul lui pește prăjit,, nu a fost la Beliu, ori cine i-a turnat în ureche ce să scrie a fost sub incidența alcoolului ca de obicei. Altel ar fi știut că locul de joacă nu e cel din imagini, există unul nou , modern, întreținut, și mașina personală a primarului e un jaf (Renault Megane de prin 2005….îl are) și mai mult e prin service-auto cu el …

  • Aici nu e vorba de autoturism personal….dansul inca nu și-a achiziționat autoturism personal….inca nu și-a terminat de renovat casele pe care le deține!Este vorba despre autoturism al primarie,ca doar nu sor plimbă angajați cu autoturismele personale cand se pot plimbă pe bani statului! Macar o achiziție a făcut si primarul de cand ocupa funcția ca in rest pauză!

  • Pentru că le miroase gura a usturoi….. rău, sunt leșinați de răutate și frustrați cât încape…. trebuie să iasă și dumnealor în evidență cu ceva….vai de sufletul lor.😔

  • Astea nu-s proiecte pe care le-am gândit mintile luminate in mandatele actualului primar asa ca nu vad rostul sa fie pomenite ……..ci sunt proiecte de pe vrea lui Tică…..doar ca ,acum au fost puse în aplicare….vrem să vedem proiecte si realizării din mandatele actualului primar…..dar din pacate cerem prea mult ……asa ca mai așteptăm vreo 3 ani pt schimbare….

 6. Vai de capul tău asta care ai scris acest articol !! Nu mai aveți ce sa scrieți și ce sa inventați !!! Rușine sa îți fie de jeg comunal ce ești !!! Capul și mintea ta este in paragina frustratule !!
  Arată exact cum trebuie sa arate in pozele ce l ai pus nu văd absolut nimic ieșit din comun !!

 7. De făcut și t multe în orice localitate/comuna. Sa scoatem la iveala doar cele nefăcute nu e chiar corect, și mai mult, ar fi bine să veniți și cu câteva soluții ,nu numai critici. Dar cred că asta se învață mai nou la scoala.:doar sa critici și să îți dai cu părerea.

 8. Sunt investitii mari in Beliu, si vor mai fi, iari ce se vede in aceste poze ii doare pe toti belenii dar sunt alte priritati pentruc are s-au alocat bani. Acum dupa ce au fost renovate scoala, dispensarul si caminul, se va finaliza canalizarea. Se face studiu de fezabilitate pentru introducerea gazului pe ruta Cermei, se va face un nou centru civic si o piata moderna, dar toate necesita foarte multi bani si o comuna precum Beliu nu ii are. In 3-4 ani Beliu va fi un mic orasel, cu toate facilitatile aferente. Sa avem rabdare.

 9. Scaieți sunt intro locație privată daca cel ce scrie articolul nu este informat nu are primarul ce să facă cu ei daca proprietarul nu ii cosește … Iar piața ați văzut-o acum ia ii așa de 30 de ani primăria chiar ii organizată și parcul pentru copii ii unul din primele din județ cele mai moderne . Dar cel Nou de peste drum daca nu l-ați văzut ii clar că aveți probleme de vedere mari………. Rușine celui ce la inițiat acest articol……..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.