ben_todicaRecent a apărut la redutabila Editură Muşatinia din Roman o  frumoasă lucrare tipografică. Este vorba de cartea „Ben Todică, ambasador onorific al românismului“.
Pentru a începe cum se cuvine, trebuie să precizăm că Ben Todică este un ilustru om de cultură românească de peste hotare, mai precis din Australia, locul unde trăieşte în prezent. De-a lungul întregii sale cariere, Ben Todică s-a manifestat ca un valoros prozator, cărţile sale „Între două lumi“ şi „În două lumi“, apărute la editura Mușatinia,  cunoscând un succes de răsunet atât în ţară cât şi în străinătate. De-a lungul vieţii sale prozatorul Ben Todică  a fost pe rând, jurnalist, operator şi realizator tv, scenarist şi regizor de film şi de televiziune. Astfel, în timp, Ben Todică a ajuns să fie un adevărat ambasador al culturii şi spiritualităţii româneşti în lume, promovând la nivel mondial valorile poporului român, de unde se trage.
Cartea despre care facem vorbire aici, „Ben Todică, ambasador onorific al românismului“ se vrea a fi – şi după pă­rerea noastră reuşeşte –  un omagiu adus omului de cultură din partea inte­lecualităţii româneşti din ţară şi din afara ei. Carte în care semnează ilustre personalităţi româneşti, ce vorbesc despre opera şi viaţa omului de cultură enciclopedic care este Ben Todică.
Apariţia acestei cărţi ne face o deosebită plăcere şi datorită faptului că Hedir Al-chalabi, colega noastră de redacţie deschide un capitol al acestei cărţi de 300 de pagini cu un material foarte delicat despre personalitatea lui Ben Todică. Iată un fragment din acest articol al lui Hedir Al-chalabi: „Nu voi uita niciodată sprijinul pe care mi l-a acordat absolut dezinteresat, încurajându-mă şi dându-mi puterea de a tinde spre ascensiune;  … În acest spirit mi-am orânduit gândurile şi faptele, sperând ca măcar o fărâmă din ce-am învăţat de la el să fi realizat în viaţa mea, procedând în aşa fel încât, când voi petrece şi eu a 60-a aniversare a mea, să mă ajute Dumnezeu să am cu ce mă raporta lumii“.
Aşadar a apărut o carte frumoasă, care omagiază o viaţă şi mai frumoasă: cea a omului de cultură Ben Todică. Să mai precizăm că „responsabilă“ de această carte este scriitoarea Emilia Țuțuianu Dospinescu, directorul editurii Mușatinia din Roman, coordonatorul editorial al lucrării.

De remarcat ca o contribuție substanțiala a avut-o și scriitoarea-jurnalistă timişoreană, Mariana Gurza, care de-a lungul timpului s-a ocupat de aparițiile editoriale ale autorului în calitate de consilier editorial.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției