De parcă nu ar fi fost de ajuns controversa privind așa-numitele cordoane umanitare care ar fi trebuit să salveze măcar femeile și copiii din Ucraina, cetățenilor din țara atacată de Rusia li se pun fel de fel de obstacole în cale.

În primul rând, toată lumea pare să le ceară bani refugiaților, pe principiul că binefacerea costă. Cea mai revoltăroare știre a venit chiar dinspre Ucraina, unde polițiștii de frontieră ar fi cerut șpagă chiar femeilor cu copii în brațe, pentru a le lăsa să treacă granița în România. Nici odată ajunși în țara noastră refugiaților nu le e prea ușor. Hotelurile și pensiunile au crescut drastic prețurile, în multe orașe din țară, profitând de năpăstuiți pe teritoriul „lor”.

O altă știre revoltătoare vine tot de la polițiștii de frontieră, de această dată maghiari, care le pun numai bețe în roate ucrainenilor care vor să o ia spre Vest. Ei sau mai precis autoritățile maghiare. Astfel, deși poliția de frontieră română ne tot anunță că au făcut tot ce s-a putut pentru a facilita tranzitul refugiaților, vecinii noștri din Ungaria nu par să aibă aceeași pornire pentru a face bine și nu asigură nici măcar personalul necesar acestei perioade de, hai s-o spunem pe șleau, criză.

Cetățenii români s-au comportat aproape exemplar. Aproape. Pentru că nu puține sunt discuțiile total în afara subiectului de pe rețelele de socializare în care oamenii se întreabă de ce nu-i ajutăm pe românii sărmani, de ce le oferim ajutor ucrainenilor, de ce nu-i ajutăm pe cei din Orientul Mijlociu, de ce de ce de ce. Părerea mea e că omul face ce vrea cu banul lui și că discuțiile sunt doar ca să ne aflăm în treabă, dar mă rog…

V-aș ruga să vă amintiți că acești oameni e foarte posibil să fi pierdut tot ce aveau peste noapte, deși altfel ar fi putut fi niște cetățeni perfect respectabili. Oriunde ar merge acum, fie că vin în România, fie că merg în țări din Vest, la prieteni, statutul lor de acum va fi de oameni tolerați.

În general, mă enervează specia asta care la fiecare soluție are câte cinci probleme. Dar dacă nu e să dăm dovadă de empatie, am putea măcar da dovadă de mai mult tact.

Recomandările redacției