biblioteca

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Alexandru D. Xenopol” Arad au anunţat în această dimineaţă că sunt fericiţii câştigători ai unuia dintre cele zece granturi PLIP  (Public Library Innovation Programme), oferite de Fundaţia EIFL (Electronic Information for Libraries), o organizaţie internaţională non-profit- cu sediul în Olanda şi principalele birouri în Roma- care îşi propune să ajute bibliotecile publice din ţările în curs de dezvoltare în strategia de a crea noi servicii prin tehnologia informaţiei şi comunicării, acoperind nevoi de dezvoltare ale comunităţilor în domenii precum educaţia, sănătatea, incluziunea socială, agricultura şi dezvoltarea economică. „Suntem foarte mândri că biblioteca noastră a fost selectată. Suma de 20 000 de dolari nu e foarte mare, dar important e că am participat şi că putem folosi aceste fonduri”, a spus directorul instituţiei, prof. Florin Didilescu.

La ediţia de anul acesta a concursului au participat biblioteci de pe patru continente- Europa, Africa, Asia şi America Latină- selecţionate fiind, în final, doar zece, printre care şi cea arădeană. Proiectul înaintat de Biblioteca Judeţeană „Adrian D. Xenopol” se intitulează „Biblioteca de aplicaţii” şi se referă la crearea unui nou serviciu dedicat educaţiei media şi dezvoltării gândirii critice vizavi de media digitală, „ţinte” fiind elevii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani care au acces şi cunoştinţe limitate în a găsi, analiza şi genera conţinut media. Proiectul a fost conceput şi propus de tânărul bibliotecar şi trainer Marius Stoica, urmând să fie implementat, sub coordonarea acestuia, de către instituţia de cultură judeţeană, împreună cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean, în perioada mai 2014- iunie 2015. Implementarea va lua forma unor ateliere after-school (în opt sesiuni, câte una pe săptămână), la care- folosind laptopuri, tablete, software liber şi servicii online- sub îndrumarea a cinci traineri (doi bibliotecari şi trei profesori selecţionaţi pe bază de competenţe), copiii vor învăţa să producă şi să publice online conţinut media, acesta fiind centralizat pe o platformă web special creată în acest scop (http://bibliotecaarad.ro/applib). În urma consultării anumitor statistici, se poate constata că România este pe unul dintre ultimele locuri în ceea ce priveşte educaţia media. În alte ţări există deja politici clar definite, la noi nu se pune însă accentul foarte mult pe acest domeniu”,  susţine Marius Stoica. Acesta a adăugat că predarea se va desfăşura în mai multe etape. Elevii vor învăţa mai întâi să caute maximul de informaţe legată de un anumit subiect, să o verifice, să o analizeze , să o clasifice şi să se exprime critic vizavi de sursele de informaţie. Li se va cere mai apoi să genereze conţinut media, sub formă de eseuri, articole în stil Wikipedia, prezentări în Powerpoint şi video, acestea fiind, în final, publicate pe internet folosind o identitate virtuală de implicaţiile căreia trebuie să fie conştienţi. Securitatea, confidenţialitatea, responsabilitatea sunt domenii pe care aceştia le vor stăpâni mai bine.

Din spusele celor doi, banii se vor duce întâi pe nouă laptopuri şi 11 tablete,  care vor fi folosite deja, împreună cu dotarea deja existentă, într-o etapă intermediară de două luni. Se urmăreşte atragerea în proiect, cu sprijinul IŞJ,  a unui total de peste 180 de elevi de la diverse şcoli, deci „nu doar de la Moise şi Ghiba”, o „democratizare”  în educaţia media.

În permanentă modernizare3

Deşi au aflat de acest concurs de la Consiliul Judeţean, care a şi completat dosarul de aplicare cu o scrisoare de recomandare, Biblioteca ia foarte în serios, de mai multă vreme, adaptarea instituţiei la zilele noastre: „upgrade”-ul, cum s-ar zice. Având deja câteva proiecte pentru copii şi seniori, bibliotecarii de aici, sub conducerea directorului Didilescu, plănuiesc să implice instituţia în dezvoltarea e-learningului pe variate domenii, au trecut deja la carduri, digitizează cataloagele şi baza de cărţi şi ziare vechi. Digitizarea celor mai vechi ziare este deja aproape încheiată, cele mai multe urmând să fie disponibile cititorului arădean şi nu numai, în format electronic, de la data de 1 ianuarie.

„Biblioteca demonstrează, mai ales prin noua generaţie de bibliotecari, că se poate adapta la noile tehnologii şi mentalităţi”, a încheiat directorul .

Recomandările redacției