Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” inițiază proiectul „Galeria Scriitorilor Arădeni”, în cadrul căruia va prezenta aspecte din opera și viața unora dintre cei mai importanți oameni de cultură arădeni. Proiectul va începe în cursul lunii mai, prin ateliere de lucru, expoziții, lecturi publice și promovarea pe tipărituri a personalității lui Alexandru D. Xenopol. Alți autori, oameni de cultură promovați în cadrul șirului de evenimente vor fi: Ioan Slavici, Moise Nicoară, Mircea V. Stănescu, Vintilă Russu-Șirianu, Ștefan Augustin Doinaș, Ioan Alexandru, Gheorghe Schwartz, Mihai Beniuc, Csiky Gergely, Adam Müller Guttenbrunn, Márki Sándor, Mircea Micu, Ioan T. Morar, Mircea Mihăieș, Florin Bănescu, Romulus Bucur, Vasile Dan, Eginald Schlattner, Sava Tekelija, E. Arsici, Kuncz Aladar, Krenner Miklos, Böszörményi Zoltán, Chorin Aron, Jovan Stejic și alții.

„Încercăm să îi cuprindem pe cei mai relevanți scriitori arădeni, indiferent de contextul politic în care au scris și de perioada de activitate. Unii sunt unanim apreciați, alții sunt controversați. Rolul nostru nu este să îi judecăm, lăsăm asta la latitudinea publicului. Este unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Bibliotecii noastre, inițiat anul acesta. Aradul a avut și are o viață culturală importantă și exact de asta ne prevalăm! Scriitori originari din Arad sau pentru care Aradul a reprezentat o etapă importantă în viața profesională sau personală sunt uneori mult mai mediatizați la nivel local, ori chiar în străinătate, decât la ei acasă. Ne propunem să îi readucem în atenția opiniei publice arădene, să implicăm mai multe instituții de cultură și de învățământ, societatea civilă, administrația locală, în această acțiune care are ca scop o creștere a respectului față de valorile locale”, precizează directorul interimar al Bibliotecii ”Alexandru D. Xenopol” Arad, Cristina Duma.

În cadrul proiectului, Biblioteca va organiza în municipiu și în județ ateliere de lucru itinerante, expoziții de fotografii și documente, lecturi publice în spații neconvenționale, proiecții de filme, tipărituri pentru promovarea personalităților culturale, o competiție între școli. Unele dintre activități vor avea loc și în localitățile natale ale scriitorilor arădeni, în case memoriale sau muzee.

„Ne dorim ca, printr-un parteneriat cu cele două universități și cu Inspectoratul Școlar al Județului Arad, să organizăm excursii pentru elevi și studenți la obiectivele relevante pentru viața  unui scriitor, zile ale porților deschise. Parteneriatele vor fi extinse cu celelalte instituții de cultură din Arad, ca proiectul să aibă o vizibilitate mai mare și să fie cât mai atractiv pentru un grup larg de arădeni”, ne spune Cristina Duma.

Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” va lansa școlilor arădene provocarea de a realiza materiale documentare despre opera scriitorilor arădeni, urmând ca acestea să intre într-o competiție pe rețelele sociale, iar cele originale să fie premiate.

Pentru fiecare personalitate din proiect se va planta un arbore, pe „Aleea Scriitorilor Arădeni”, care urmează să fie realizată la Căsoaia.

Recomandările redacției