prelungiriÎnscrierea sau reînscrierea cititorilor se poate face la oricare dintre secţiile sau filialele Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol. Cei care doresc înscrierea sau reînscrierea trebuie să se prezinte cu buletinul sau cu o copie de pe buletinul unuia dintre părinţi, în cazul copiilor mai mici de 14 ani. Taxa este de 6 lei, dar există mai multe categorii care beneficiază de reducere, cum ar fi elevii, casnicele, pensionarii, membrii aceleiaşi familii sau chiar de gratuitate (veteranii de război, elevii mai mici de 14 ani etc). „De anul acesta de gratuitate beneficiază şi cei premiaţi în cadrul Galei cititorului statornic”, ne asigură Lucia Bibarţ, purtător de cuvânt al Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol. Vă mai spunem că taxa se plăteşte o singură dată, permiţând accesul la toate secţiile. Regula este ca un cititor să poată împrumuta trei cărţi de la o secţie, pentru 14 zile cu posibilitate de prelungire. De asemenea, instituţia pune la dispoziţia abonaţilor o linie telefonică exclusiv pentru prelungiri: 0772 284 579.
Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol  este o instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de Consiliul Judeţean Arad, aflată în slujba comunităţii. Principalele atribuţii ale acestei instituţii sunt: constituirea, orga­- nizarea, prelucrarea, dezvoltarea şi             conservarea colecţiilor de cărţi, publicaţiilor seriale, a altor documente de bibliotecă şi a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educaţie sau recreere.
De câţiva ani site-ul Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol oferă informaţii despre secţii, filiale, evenimentele şi proiectele instituţiei. Aici aveţi acces şi la catalogul informatizat al documentelor unde puteţi căuta cartea sau informaţia dorită.
Nu atât de bine dotată, în ce priveşte numărul sau vechimea exemplarelor, precum Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, de exemplu, colecţia de carte veche a Bibliotecii A. D. Xenopol Arad  este totuşi una dintre cele valoroase de pe teritoriul României, care gestionează documentele rare cu valoare de patrimoniu apărute între anii 1481şi 1900 în limbile franceză, germană, latină, maghiară, greacă veche, engleză, poloneză, ebraică, italiană.

Recomandările redacției