Bicicliștii și utilizatorii de trotinete din municipiu, luați în vizor de polițiștii locali

0
543

Timpul favorabil deplasărilor pe două roți, începutul vacanței de vară, precum și apariția celui de-al doilea operator de flote de trotinete electrice în municipiul Arad sunt doar câteva dintre aspectele care au determinat creșterea masivă a numărului de utilizatori de biciclete și trotinete electrice. Riscurile la care expun cei care circulă pe alte suprafețe de rulare decât pistele de biciclete și drumurile unde viteza maximă admisă este de 50 de kilometri la oră, precum și pericolele generate la adresa celorlalți participanți la trafic și a pietonilor au crescut.

„În aceste condiții, activitatea Direcției Generale Poliția Locală va aborda mai sever contravențiile săvârșite la regimul rutier ce contribuie la consolidarea unui comportament necorespunzător al bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete. Din acest punct de vedere, oprirea și staționarea neregulamentară pe pistele de biciclete constituie o explicație frecventă a reorientării utilizatorilor de vehicule pe două roți fără combustie internă către trotuare și alei sau, mai grav, o cauză a schimbărilor de bandă ce interferează riscant cu traiectoria automobilelor”, se transmite printr-un comunicat DGPL Arad.         

 În mod similar, polițiștii locali au în atenție situațiile destul de frecvente în care bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice aleg să folosească alte trasee de deplasare decât cele prevăzute de codul rutier din considerente ce țin de comoditate.

DGPL operaționalizează în această perioadă o abordare preventivă și sancționatorie care tratează echilibrat cele două categorii de participanți la trafic, în vederea atingerii unei model de deplasare urbană care să corespundă intereselor ambelor părți, fără a neglija drepturile celei de-a treia categorii de public implicate, pietonii.

„Primăria Municipiului Arad, prin Direcția Generală Poliția Locală, susține parteneriatul cu asociațiile civice, organizațiile profesionale, cluburile de ciclism, cei doi operatori de flote de trotinete prezenți în oraș și structurile ce reprezintă interesele cetățenilor din diverse cartiere ale municipiului în efortul de a crea cadrul necesar unei mobilități urbane sustenabile, sigure și ecologice. Obiectivele urmărite sunt culegerea de date de la populație privind îmbunătățirea configurației traseelor și a profilului pistelor, în vederea creșterii numărului de utilizatori; decelarea zonelor cu cel mai mare risc de accidente, din perspectiva reprezentării simultane, pe domeniul public, a tipurilor de deplasare susmenționate; însușirea de către arădeni a unor deprinderi care să minimizeze riscul producerii de accidente între vehicule din categorii diferite; concretizarea cât mai rapidă a minim două trasee sigure de traversare a municipiului Arad cu bicicleta/trotineta electrică: unul nord-sud și altul est-vest. Asigurarea respectivelor variante continue și cât mai sigure de deplasare ecologică pe două roți ar contribui semnificativ la adoptarea acestui mod de deplasare de un număr mai mare de concetățeni care se duc/revin de la lucru. O consecință pozitivă suplimentară ar fi decongestionarea traficului auto și reducerea presiunii asupra locurilor de parcare, atât din zona centrală, cât și din cartiere”, se mai arată în comunicatul de presă remis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.