În discuția prin videoconferință, preşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni severe, în special economice” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, a indicat Casa Albă într-un comunicat, potrivit AFP și Reuters.

Preşedintele SUA a exprimat profunda preocupare a țării sale şi a aliaţilor faţă de creşterea numărului de trupe militare ruseşti la frontiera cu Ucraina, potrivit Casei Albe, care a precizat că cei doi şefi de stat au evocat în cadrul discuţiei lor de asemenea securitatea cibernetică şi „munca în comun asupra unor subiecte regionale precum Iranul.

Joe Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut detensionarea şi revenirea la diplomaţie, se mai spune în text.

Cei doi lideri au abordat de asemenea dialogul ruso-american asupra securităţii strategice, securităţii cibernetice şi Iranul în cursul întâlnirii lor de doua ore, a declarat Casa Albă.

La început agenţiile ruse de presă au anunţat încheierea convorbirii, apoi Casa Albă a comunicat că întrevederea s-a încheiat exact la 17:08 GMT, fără să ofere la început detalii despre conţinutul discuţiilor.

Convorbirea dintre preşedintele american şi cel rus a început la 15:07 GMT, a indicat Washingtonul, printr-un schimb de cuvinte politicoase de ambele părţi, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

„Mă bucur să vă revăd”, a declarat Joe Biden.

„Vă salut, domnule preşedinte”, a spus Vladimir Putin zâmbind, aşezat la o masă lungă, în fata unui ecran pe care se vedea omologul său american. Preşedintele rus se afla la reşedinţa sa din Soci, o staţiune de pe litoralul rus al Mării Negre.

Preşedintele american a participat la această întâlnire virtuală din „Situation Room” de la Casa Albă, o sală ultrasecurizată de unde executivul american gestionează intervenţii militare sensibile şi care este închisă jurnaliştilor.

Sursa: g4media.ro

Recomandările redacției