Bienala de artă contemporană ArtEncounters, la Arad

0
427

bienala

În perioada 4-31 octombrie va avea loc la Arad prima ediție ArtEncounters, eveniment curatoriat de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos din Berlin.

Timp de o lună, orașele Arad și Timișoara se vor transforma într-o veritabilă galerie de artă contemporană unde peste 100 de artiști își vor expune lucrările.

“ArtEncounters este unul dintre cele mai mari proiecte culturale care reunește orașele Timișoara și Arad. Prezenţa Art Encounters în Arad este reprezentată prin patru expoziţii, în trei locaţii: fabrica TEBA, Centrul Comercial de la Gară și Muzeul de Artă”, se menţionează într-un comunicat de presă al Centrului Municipal de Cultură Arad.

Evenimentul e conceput ca un dialog între arta contemporană românească și contextul internațional actual, dialog facilitat de un număr de artiști români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România, cât și în străinătate (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), dar și de artiști străini care fac referire la spațiul românesc în opera lor (Saâdane Afif,  A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén).

Diferitele expoziții oferă publicului o perspectivă coerentă, prin juxtapunerea unor lucrări create anterior, văzute doar de un public mic, cu lucrări noi. Un număr de 30 de lucrări au fost create special pentru acest eveniment.

Pentru prima dată în contextul românesc se contruiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu),  fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi , Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor).

Organizatorii evenimentului sunt Fundația Art Encounters şi Primăria Timișoara – Direcția Regională de Cultură și Patrimioniu, Fundația Triade, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Municipiului Arad .

Expoziţiile vor putea fi văzute la Fabrica TEBA, la Muzeul de Artă şi la un centru comercial din Arad

PROGRAM

Vineri, 23 octombrie

16.30 – 17.00 Primire și introducere

17.00 – 19.00 1. Panel

20.00 – Cină

Sâmbătă, 24 octombrie

10.00 – 12.00 2. Panel

13.00 – Prânz și vizită expoziții

16.00 – 18.00 3. Panel

18.00 – 19.00 Discuție deschisă

 

Paula Bulzan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.