O mie de arădence au beneficiat din iulie 2017 și până în prezent de mamografii gratuite, în cadrul Centrului de Screening Mamar deschis, prin eforturi comune, de către Consiliul Județean Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad!
„Am sărbătorit pacienta cu numărul 1.000, care a apelat la screeningul mamar gratuit, oferit de Spitalul Clinic Județean de Urgență, în parteneriat cu Consiliul Județean și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Programul a fost lansat în vara anului trecut, după ce am vizitat spitale din Bekescsaba, Ungaria, unde acest proiect de screening are mare succes. Am fost la aceste spitale împreună cu rectorul UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, cu care am decis să implementăm programul și la Arad. Am lansat programul în iulie 2017. După opt luni avem 1.000 de paciente. Ținta noastră o reprezintă 5.000 de examinări. Consiliul Județean administrează sistemul de sănătate publică a județului Arad. Din anul 2010, am investit 27 de milioane de euro în Spitalul Clinic Județean de Urgență. În strategia pe care ne-am făcut-o am decis însă că trebuie să punem accentul, în paralel, pe prevenție. În discu­țiile pe care le-am avut cu pre­ședintele Universității de Vest «Vasile Goldiș», prof. univ. dr. Aurel Ardelean, am convenit să încercăm dezvoltarea acestui proiect, chiar cu realizarea unui centru de cercetări în domeniul oncologic. Având în vedere că incidența cazurilor de cancer în județul Arad este foarte mare, am depus un proiect pentru construirea unui Spital de Oncologie. Am fost anunțați că proiectul va fi finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală” – a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.​
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Am asistat la un prim bilanț al efectuării mamografiilor pentru cancerul de sân. S-a efectuat, în Centrul de Screening Mamar, ceea de-a 1000-a mamografie. Ţelul nostru este de a ajunge cât mai repede la 5000 de mamografii pentru a avea acțiuni de prevenţie în rândul arădencelor din județul Arad. Universi­tatea sprijină această acțiu­ne, alături de Consiliul Județean, care ne-a ajutat cu fonduri și Spitalul Clinic Județean de Urgență. Vom continua această acțiune și ne gândim la deschiderea unui laborator și a unui Centru de cercetări în domeniul cancerului mamar pentru depistarea factorilor care generea­ză cea mai intensă incidență a cancerului în această zonă, precum și cea similară din Ungaria. Dorim să extindem, cu ajutorul maghiarilor, acțiunea de pre­venție prin laboratorul mobil dotat cu aparatură pe care îl au la unitățile medicale din Makó. Atunci vom putea spune că, acțiunea noastră, a Universităţii, de a sprijini activitatea de prevenție în județul Arad va deveni o reușită pusă în slujba populației. Aș dori să aduc, tot­- odată, mulțumiri directorului de proiect, dr. Székely-Orbán Csaba, partenerilor din Ungaria, care au colaborat cu universitatea nostră, președintelui Consiliului Județean și conducerii Clinic Județean de Urgență Arad, pentru interesul arătat acestui proiect”.
În cadrul Centrului, arădencele pot beneficia de investigații medicale gratuite pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului la sân. Populația țintă a examinărilor mamare este reprezentată de femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, deoarece cel mai mare factor în dezvoltarea unui cancer mamar este vârsta.
Ec. Carmen Lucuța, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgen­ță Arad, a precizat că: „Mă bucur că arădencele au realizat cât de importante sunt aceste mamografii și se prezintă în număr tot mai mare la Centrul de Screening Mamar. Sper ca în perioada următoare tot mai multe femei, din județul nostru, care se încadrează în categoria de vârstă 45-65 de ani, să vină la Centrul de Screening Mamar pentru examinare. Datorită acestui aparat, cancerul poate fi depistat în fază incipientă iar șansele de vindecare sunt mult mai mari. Mulțumesc pe această cale Consiliului Județean Arad, Universității de Vest «Vasile Goldiș» din Arad și Ministerului Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică Arad, instituții care au implementat acest proiect deosebit de important pentru comunitatea noastră”.
Despre importanța realizării acestor mamografii la Arad a vorbit și consilierul județean dr. Corina Crișan: „Consiliul Județean Arad împreună cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și cu Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” și-au unit forțele și au pus la dispoziție toată infrastructura necesară pentru ca arădencele să beneficieze de mamografii gratuite. Rolul nostru este de a promova acest program de screening mamar în rândul arădencelor, dar decizia personală, a fiecărei femei sănătoase în parte, este cea mai valoroasă pentru a face o mamografie de control. Șansa de a depista la timp leziuni de sân care se pot trata, trebuie să motiveze decizia de a beneficia de serviciile acestui Centru de Screening Mamar arădean”.
În perioada 01.01.2013-31.08.2014, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a fost partener principal, împreună cu două spitale din Ungaria, Centrul Județean de Îngriji Medicale – din localităţile Hodmezovasarhely şi Makó, precum și cu Spitalul Ambulatorul „Dr. Bugyi Istvan” din Szentes, pentru proiectul intitulat: „Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hodmezovasarhely, Szentes și Arad” (HURO/1101/ 189/2.4.1.), care a fost implementat cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul Programului de Cola­borare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Magerul proiectului fiind dr. Székely-Orbán Csaba, medic prirnar oncolog din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, cadru didactic al UVVG.
Scopul proiectului a fost achi­ziția de aparatură medicală performantă, crearea infrastructurii și mediatizarea în vederea implemen­tării unui program de depistare precoce a cancerului mamar în această Euroregiune, cu incidenţă și mortalitate similare, prin aceas­tă afecțiune oncologică, reprezentând principala cauză de mortali­- tate prin cancer la populația femi­nină. În cadrul proiectului, partea română, a achiziţionat un mamograf digital de ultimă generație, un ECHOGRAF DOPPLER COLOR, SIEMENS, SCANNER (imaginea radiologică – în imaginea digitală) şi o unitate „SERVER” de stocare a informației, model PACS.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a amenajat, din fonduri proprii, o locație modernă pe strada Cocorilor nr. 57 din municipiul Arad, pentru instalarea aparaturii achiziționate, înființând „CENTRUL DE SCREENING MAMAR”.
Screeningul mamar se face pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, sau de la medicul specialist. Pentru programarea mamografiilor puteți apela numărul: 0730110201, de luni până vineri între orele 08.00 și 17.00. Rezultatul se eliberează, în 24 de ore, de la efectuarea mamografiei, acesta fiind comunicat atât pacientei, cât și medicului de familie.

Recomandările redacției