Peste 50.000 de arădeni vor fi în șomaj tehnic – asta anunță conducerea Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad, după valul de dosare venite de la companiile arădene. Până în prezent, peste 30.000 de arădeni sunt deja în șomaj tehnic sau cu contracte de muncă încheiate, adică disponibilizați. Cei mai mulți sunt scoși în șomaj tehnic.

În jur de 1.800 de arădeni care au lucrat în diverse domenii au fost concediați și trimiși în șomaj. Mulți nu îndeplinesc condițiile pentru indemnizație de șomaj și nu vor avea de la stat nici măcar această sursă de venit. Dacă nu se vor înregistra în evidența agenției de șomaj, mulți arădeni fără loc de muncă vor fi doar șomeri nedeclarați și fără șanse de angajare. „Pe piața muncii, efectele pandemiei sunt devastatoare. După părerea mea, pentru fiecare lună de pierdere economică pe fondul măsurilor luate pentru limitarea extinderii coronavirusului, ne va lua chiar și un an să ne revenim. Ca o boală grea care, care dacă te ține o lună, îți trebuie mult să-ți revi. Relansarea economică nu se va putea face ușor“, susține Marinel Henteș, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad. 

Mii de dosare pentru șomaj tehnic, în câteva zile

Conducerea AJOFM Arad susține că instituția a primit un val de cereri pentru șomaj tehnic. În 10 zile, în jur de 1.000 de firme arădene au predat acte pentru intrarea în şomaj tehnic a aproximativ 20.000 de angajaţi. Se preiau solicitări ca pe bandă rulantă, iar angajații instituției fac față cu greu volumului mare de muncă. În total, peste 30.000 de arădeni au ieșit în șomaj tehnic, ori în șomaj după disponibilizare.

Avem deja peste 20.000 de persoane scoase în șomaj tehnic, cărora li se adaugă persoanele cărora li s-au încetat contractele de muncă. Oamenii disponibilizați nu și-au depus încă actele de șomaj – mă refer la cei cu contracte încetate, care ar avea dreptul la indemnizație de șomaj. De asemenea, sunt persoane cărora le-au fost încetate contractele de muncă și nu îndeplinesc în condițiile legii, cerințele pentru indemnizație șomaj. Și aceștia trebuie să vină să se înregistreze la noi. Dacă nu vin vor fi șomeri neluați în evidență. Vizavi de date, pe lângă ce avem noi cunoaștem datele de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Deci, cu numărul de persoane scoase în șomaj tehnic și cu contratele încetate ajungem la circa 32.000 de persoane“, ne-a declarat Marinel Henteș, directorul agenției arădene de șomaj.

Șomaj tehnic din multinaționale, localuri și cabinete de stomatologie

Pare de crezut, că în doar o lună, s-a trecut de la recrutare la…disponibilizare. Firmele care aveau nevoie de mână de lucru și-au scos acum angajații în șomaj tehnic. Cele mai multe acte pentru șomaj tehnic vin din industrie, dar și din serviciile alimentare. „Cei mai mulți oameni scoși în șomaj tehnic vin din sectorul industrial, din multinaționale. De asemenea, s-au suspendat multe contracte de către cabinete de stomatologie, care acum nu pot activa acum, de către administratori de restaurante, de către unități de patiserie, frizerii, saloane de înfrumusețare. Acum văd că și din unitățile de servicii auto se suspendă contracte. Va fi foarte dificil să se repornească tot lanțul economic după acest declin“, explică directorul AJOFM.

Contabili nepregătiți, val de solicitări și…previziuni sumbre

Funcționarii AJOFM se confruntă cu un volum mare de muncă, dar și cu o serie de probleme cauzate de firme. Unii patroni nici nu-și anunță angajații că i-au trimis în șomaj tehnic, iar oamenii cer disperați detalii de la funcționarii AJOFM. „Mulți nici măcar nu sunt notificați de companie că au fost scoși în șomaj tehnic și ne cer nouă să ne uităm pe liste. Noi de abia facem față volumului de muncă și nu îi putem ajuta și cu alte detalii. Firma trebuie să-i anunțe, dar pentru că, poate nu mai sunt în relații bune cu angajatorul, oamenii vor să-i ajutăm noi. Sincer, noi am vrea dar funcționarii noștri nu pot mai mult. Și unii se mai supără pe noi, dar asta nu-i datoria noastră, susține directorul agenției. 

Reprezentanții agenției susțin că mulți contabili de societăți nu-și fac bine treaba, fiind dezinformați sau insuficient pregătiți. Firmele din mediul rural îndeosebi au lacune mari când vine vorba de a depune actele solicitate, cu atât mai mult cu cât, pe perioada stării de urgență se folosesc mijloacele electronice. „Companiile mari nu fac probleme însă, sunt firme din cauza cărora a trebuit să refacem dosarele de două, trei ori…poate chiar patru. Sunt mulți contabili nepregătiți. Chiar zilele trecute, 70 la sută din dosarele depuse au fost greșite, ceea ce a însemnat multă muncă în plus pentru noi. Personalul AJOFM lucrează până seara la ora 21 și chiar sâmbăta ca să fie preluate toate cererile, documentele. Telefoanele sună în continuu. Noi suntem bine pregătiți pe fondul situației actuale dar apar tot felul de probleme, cauzate în special de firme din mediul rural“, ne mai spune Marinel Henteș. De menționat că agenția își desfășoară activitatea într-un număr redus de angajați. 

De reținut că numărul 0357912 al AJOFM este la dispoziție pentru relații privind șomajul tehnic.

Pe lunile aprilie și mai, opinia mea, în funcție de evoluția actuală este că vom depăși numărul de peste 50.000 de persoane scoase în șomaj tehnic“, conchide directorul AJOFM Arad, Marinel Henteș. 

 

Recomandările redacției