Evenimentul intitulat “Arad, între tradiţie şi schimbare la începutul secolului XXI”, în care Gheorghe Falcă şi-a prezentat bilanţul ultimilor zece ani de când ocupă funcţia de primar a avut loc, joi, la Ştrandul Neptun, într-un cort special amenajat, în faţa a peste 1.000 de persoane.

La eveniment au participat angajaţi ai Primăriei municipiului Arad, ai Consiliului Judeţean Arad, directori de instituţii, medici, profesori, angajaţi ai instituţiilor subordinate Consiliului Local Municipal, consilieri locali, consilieri judeţeni, oameni de afaceri.

Au mai fost prezenţi reprezentanţii celor două universităţi arădene, directori de şcoli, primari ai oraşelor şi comunelor din judeţul Arad.

Zece ani de bilanţ

În discursul său primarul s-a referit atât la activitatea sa din Primărie cât şi la aspectele mai importante din viaţa omului Gheorghe Falcă.

“Azi, gândim împreună la ce a fost şi la ce va fi municipiul Arad. Când împlineşti zece ani într-o funcţie trebuie să te gândeşti la un bilanţ. În 1994 am venit în Arad şi după zece ani, arădenii m-au ales primar. Este cea mai mare mulţumire a unui om”, a spus Gheorghe Falcă.

Acesta a mai adăugat că, acest moment de bilanţ nu este lipsit de emoţie.

“Este un moment emoţionant. Zece ani de mandat de primar, din cei 14 ani de administraţie. Este un moment al bilanţului, un moment al legăturii cu arădenii, un moment de mulţumire, în primul rând, pentru acest frumos oraş care m-a adoptat în 1994, care m-a ales primar în 2004 şi care, astăzi, în 2014, arată altfel. Împreună am putut să schimbăm anumite lucruri şi împreună am putut să ducem în linie dreaptă acest oraş cât mai departe”, a mai spus primarul.

Cinci ani de controverse

Gheorghe Falcă a caracterizat cei zece ani ca fiind “grei, cu lucruri frumoase, cu multe bucurii, dar şi cu răutăţi”.

“Din cei zece ani de mandat, jumătate i-am petrecut într-o dispută continuă cu DNA. A trebuit să demonstrez că am dreptate. Am trăit cu teamă. De când m-am mutat în Aradul Nou, în fiecare dimineaţă, când mă trezesc şi deschid fereastra văd fabrica de zahăr. La fel, în fiecare seară, când închid fereastra, văd fabrica de zahăr. Sunt bucuros că am reuşit să demostrez că sunt nevinovat, contează că am avut alături prietenii şi familia şi e momentul să-i mulţumesc pentru tot soţiei mele, Ela Falcă”, a spus primarul.

Zece ani cu consilierii locali

Primarul a mai evidenţiat în discursul său şi munca din Consiliul Local Municipal, unde au fost intens dezbătute proiectele de hotărâre care au stat la baza marilor proiecte de dezvoltare a Aradului.

“În societatea nostră, partidele politice sunt hulite. Dar, democraţie fără partide politice nu există. Vreau să le mulţumesc colegilor care au făcut parte din diverse partide politice şi care au activat, în ultimii zece ani, în Consiliul Local Municipal”, a precizat Gheorghe Falcă, făcând referire la consilierii locali din PDL-PNL-UDMR care au format Puterea în CLM în 2004-2008, la cei din PDL-UDMR care au fost, de asemenea, la Putere în CLM în 2008-2012 şi la cei din PDL-PPDD-UDMR care sunt la Putere în CLM din 2012.

Primarul a mai amintit şi faptul că unii consilieri locali, în special cei din PSD, au votat împotriva marilor proiecte de investiţii din 2004 încoace.

Fără politică în Primărie

Gheorghe Falcă şi-a amintit că, în urmă cu zece ani, când a fost ales primar, mare parte dintre angajaţii Primăriei l-au întrebat “când ne daţi afară?”, aceştia înţelegând din mesajul electoral al primarului “Ordine în Primărie” că ei vor fi concediaţi.

Însă, primarul susţine că, de zece ani, niciun director şi niciun şef de serviciu din Primărie nu a fost schimbat pe criterii politice, şi că doreşte să vină ziua aceea în care aceştia vor fi remuneraţi corect, pentru a avea satisfacţia că lucrează într-o primărie. Gheorghe Falcă le-a mulţumit angajaţilor Primăriei, susţinând că, în urma muncii prestate de aceştia, Aradul a câştigat locul I pe ţară în ceea ce priveşte transparenţa publică.

Omul Gheorghe Falcă

Primarul le-a mai mulţumit părinţilor săi pentru educaţia pe care i-au dat-o, fetiţei sale Ana Maria, pentru iubirea pe care i-o oferă în fiecare zi şi nu a încheiat înainte de a-şi cere iertare celora cărora le-a greşit, în diverse moduri.

În cadrul evenimentului de la Ştrand a fost prezentat şi filmul “Arad, 2004 – 2014 – De zece ani în linie dreaptă”, în care au fost evidenţiate principalele proiecte de investiţii derulate în municipiul Arad, în ultimii zece ani, printre care Reabilitarea Transportului Urban în municipiul Arad, Reabilitarea zonelor cu deficienţe majore la sistemul de canalitare, reabilitarea Centrului Vechi al oraşului, reabilitarea Podului Traian, construcţia centurii Aradului în regim de autostradă.

 

 

Recomandările redacției