La începutul săptămânii s-a prezentat bilanțul la C.J. Arad. A fost finalul celor patru ani de mandat, iar autoritățile locale au dorit să tragă linie și să comunice realizările. Dar ce simt, de fapt, arădenii în legătură cu aceste realizări?

Din capul locului s-a precizat că Aradul a fost județul care a atras cele mai multe fonduri prin proiecte pentru dezvoltare, peste 500 de milioane de lei sau ceva peste 100 de milioane, dacă vreți în euro. Acești bani au venit pentru cele 20 de proiecte depuse. Dar voi, arădenii, vă simțiți mai dezvoltați? Simțiți că orașul în care trăiți a progresat, s-a schimbat ceva, într-adevăr, în bine în acești ani?

Printre cele mai importante proiecte despre care s-a spus că a fost realizat a fost centura de sud-est a Aradului. Dar cu centura de nord-vest ce facem? Despre un pod pe care s-au chinuit să îl construiască peste liniile de tren de zeci de ani, nimic?

Cel mai simplu exemplu în acest sens și cel mai apropiat, este Oradea. Atât de lăudatul municipiu de la nord de Arad are o rețea impresionantă de centuri în jurul orașului. Iar dacă Aradul se laudă cu cei mai mulți bani adunați pe proiecte de dezvoltarem, inclusiv pentru centuri, nu e rușinos ca vecinii de la nord să fie mai dezvoltați din punctul acesta de vedere?

De asemenea, s-a făcut referire la sumele investite pe timpul pandemiei. Nici aici arădenii nu sunt tocmai lămuriți cât de folositor au fost cheltuiți acei bani. De fapt nici nu s-a făcut referire la o sumă exactă care ar fi fost alocată acestor cheltuieli, dar e clar că cel puțin o investiție, cea de la Expo Arad, care a fost transformat în spital, nu a fost gândită pentru a fi eficientizată. De câți pacienți tratați în hala de la Expo ați auzit?

Pentru spital au fost depuse proiecte de peste 80 de milione de lei, în jur de 17 milioane de euro. Vi se pare că spitalul județean arată a spital de milioane de euro? Acolo te lovești de exact aceleași probleme, cu exact aceleași mirosuri pe holuri, cu personalul, în mare parte plictisit, parcă, de munca pe care trebuie să o facă. Totodată și un personal fricos, aș spune. Să nu uităm marea evadare a cadrelor de la începutul pandemiei, când mulți au rupt ușile pentru a scăpa de amenițarea virusului care a făcut atât de multe victime în lume.

Așadar, cred că arădenii și-ar dori ca într-adevăr să vadă unele schimbări, atât în minicipiu, cât și în județ, în ceea ce privește infrastructura și alte domenii în care s-au făcut investiții. S-au atras fonduri, bravo, dar locuitorii, deci contribuabilii, nu văd mari schimbări. Nu vrem neapărat, peste noapte, un oraș ca afară. De peste 30 de ani așteptăm ca „afară” să se schimbe în „și la noi”. Dar dacă asta nu s-a putut până acum, haideți măcar să îl faceți să fie puțin mai aproape de ceea ce se întamplă la aproximativ 100 de km nord de Arad, unde te simți mai european decât în orașul de pe Mureș.

Călin Matiuț

Recomandările redacției