Bilanțul masacrului din Sri Lanka capătă dimensiuni apocaliptice

0
249

Cel puțin 290 de persoane au murit în urma atacurilor comise, în Duminica Paștelui catolic, în Sri Lanka, relatează BBC. Un prim bilanț indica 200 de morți și sute de răniți.
Chiar în ziua în care un miliard de creștini sărbătoreau Paștele Catolic, Sri Lanka a fost ţinta unor explozii puternice în mai multe biserici și hoteluri. Cel puţin două dintre atacuri au fost opera unor atentatori sinucigaşi. Deflagraţiile au fost coordonate şi au avut loc în momentul în care preoţii oficiau slujba de Înviere. Printre victime sunt şi mai mulţi străini, potrivit autorităţilor locale, iar premierul ţării a anunţat convocarea unei şedinţe a Consiliului de securitate naţională. Din cele 22 de milioane de locuitori ai Sri Lankăi, 7,6 la sută sunt creştini, dar atacurile şi violenţele la adresa acestora s-au înmulţit în ultimii ani.
Condamnă atacurile
Lideri din întreaga lume au condamnat exploziile survenite de Paştele Catolic. Preşedintele afgan Ashraf Ghani a denunţat un atac „abonimabil asupra credincioşilor”, iar cancelarul federal german Angela Merkel s-a declarat „îngrozită de vestea că în Sri Lanka creştini au fost atacaţi şi ucişi în timpul slujbei de Paşte”. „Terorismul, ura religioasă şi intoleranţa nu pot fi lăsate să câştige”, a subliniat pe Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarei. La rândul său, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a transmis pe Twitter că, indiferent de motivaţie, exploziile au fost „laşe, barbare şi sângeroase”, la fel ca atacurile de luna trecută de la o moschee din Noua Zeelandă, adăugând că „terorismul nu cunoaşte religie, naţiune sau geografie”. Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile din Sri Lanka.
„Ambasada României la Colombo urmăreşte îndeaproape evenimentele legate de exploziile produse la data de 21 aprillie 2019, în oraşul Colombo şi în alte regiuni din Republica Democratică Socialistă Sri Lanka. Reprezentanţii misiunii diplomatice române au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate”, a transmis, duminică, MAE.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Colombo: +94 11 2676520 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +94 777 88 2539.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.