Bilanțul pe 2015 este „mulțumitor“ însă eforturile de modernizare a comunei Beliu continuă ferm și în 2016

0
205

În ultima săptămână a anului trecut am participat la expunerea unui scurt bilanț de activitate rea­lizat de Pavel Țica, primarul comunei Beliu. La întâlnire au fost prezenți și consilierii locali și unii foști primari. După expunere – în care au fost prezentate marile proiecte realizate dar și cele aflate în curs de realizare – atât consilierii cât și foștii primari au avut cuvinte de laudă și de apre­-ciere vizavi de cele auzite.

„Eu am făcut numai ceea ce au dorit cetățenii: atât pentru tineret cât și pentru cei în vârstă pentru că noi trebuie să fim alături de cerințele cetățeanului, pentru că de aceea am fost aleși aici“ a spus printre altele și Pavel Țica. Privind în sală ne-am dat seama cum toți cei aleși în Consiliul Local erau atenți și în temă cu cele auzite și manifestau un echilibru pozitiv, semn că participaseră la procesul realizării lor.
Proiectele europene, un sprijin deosebit
La marea transformare a comunei un aport deosebit l-a avut și accesarea banilor europeni. „Eu am tot spus de-a lungul anilor și o mai repet: dacă nu faci proiecte prin care să atragi bani europeni, adică fonduri nerambursabile, mori. Nu mai ai ce să aștepți de la nimeni ajutor sau sprijin. Trebuie să te ajuți și singur“ a subliniat edilul din Beliu.
Cât privește anul 2015, Pavel Țica consideră că a fost unul bun. „Ei, să știți că nu mă pot plânge, anul 2015 a fost bun, mulțumitor chiar: am câștigat finanțare pe două proiecte. Deja am intrat în posesia utilajelor obținute prin primul proiect, Înființarea și dotarea Serviciului de Deszăpezire și Întreținerea Spațiilor Verzi în comuna Beliu. Utilajul este dotat cu toată gama pentru a interveni la deszăpezire. Nu ne mai facem probleme în caz de ninsori că nu avem cu ce acționa pe drumuri, indiferent de condiții. De asemenea, vara avem și utilajul specific pentru tuns iarba de pe spațiile verzi.
Prin cel de-al doilea proiect am reușit achiziționarea unui buldoexcavator pentru Serviciul Voluntar de Situații de Urgență. Utilajele de care am vorbit sunt deja în curtea Primăriei. Proiectele sunt depuse la GAL Socodor – cel mai puternic GAL. În plus sunt norocos că doamna Florica este pricepută și depune eforturi deosebite atunci când lucrăm la aceste proiecte“ a menționat primarul.
Consultările cu localnicii continuă și pentru alte obiective. „Am vorbit și cu tinerii din comună vizavi de modernizarea Bazei Sportive; și aici am bani – de la bugetul local. Vrem de asemeneas să și asfaltăm unele drumuri și străzi – mai avem puține; vom face licitație în curând la un alt proiect. Deci ne preocupăm de aceste lucruri, cum am spus“ a subliniat edilul.
Despre anul 2016…
Proiectele rămân preocuparea majoră și pentru anul 2016. „Nu știu câte drumuri am făcut deja: când la Arad când la Timișoara, pentru rezolvarea formelor pentru aceste proiecte. La noi, la români, este foarte multă biro­- crație: trebuie făcute atâtea hârtii… Am un proiect de 125 de miliarde lei vechi ce are finalizare până în 2017 iar licitația la el va fi peste câteva zile, fiind pe Măsura 322. Proiectul are cinci obiective: înființare rețea de canalizare menajeră și a unei stații de epurare,  10,6 km aducțiune de canalizare; extindere rețea de alimentare cu apă potabilă în localitatea Beliu; asfaltarea unor străzi rămase nemodernizate; reabilitarea Căminului Cultural din Beliu; înființarea unui Centru de Zi de tip „after school“. Din fonduri locale vom reabilita și extinde și Baza Sportivă Beliu. Tot în 2016 va trebui să facem în Piață o hală închisă, pentru lactate și în Piața de animale să facem un punct de sacrificare, un lucru necesar pentru comună. Aici vom fi limitați până la 20 de capete pe săptămână. Vom mai introduce apă curentă potabilă până în satul Secaci“ a înșirat câteva planuri pe 2016 primarul.
Cât privește aspectul că deocamdată Primăria nu are viceprimar, Pavel Țica nu s-a dovedit prea îngrijorat: „treaba merge bine și așa, noi știm ce avem de făcut. La așa comune mici aproape că nici nu ar mai fi necesari viceprimari, că nu prea au multe de făcut, după opinia mea. Dar va fi și un vice“ a încheiat primul edil.
Părerea unui fost primar
După încheierea prezentării bilanțului pe 2015, oamenii prezenți în sală au discutat între ei. Un fost primar sublinia: „nu pot decât să-l felicit pentru ce a făcut și pentru zbaterile sale dar și pentru felul cum a știut să găsească oamenii portiviți să-l ajute în ceea ce a făcut pentru comună. Că fără relații bune nu te bagă nimeni în seamă, oricât te-ai obosi“ a spus omul.
Un serviciu util
La Beliu funcționează și un Birou de Evidența Populației, după cum se știe. Șefa Servicului SPCLEP Beliu, Florica Dudaș ne dă câteva detalii despre activitatea din 2015. „Am făcut peste 1.000 de Cărți de Identitate în 2015 și este bine că localnicii din comunele arondate nu mai fac drumul până la Ineu. E evident că se face mare economie de timp dar și de bani; pentru că nu toată lumea de aici are la îndemână banii dați la autobus pentru traseul dus-întors“ a subliniat oficianta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.