tramvai2Biletele de tramvai şi autobuz se vor scumpi, în medie cu 9 până la 25 la sută din cauza scumpirilor din ultima perioadă dar şi pentru alinierea lor la tarifele la nivel naţional.
Conform unui proiect de hotărâre care a fost afişat, joi, la transparenţă decizională, biletul de tramvai şi autobuz în oraş ar urma să coste 2 lei, faţă de 1,6 lei cât este în prezent, iar un abonament de tramvai şi autobuz pe toate liniile urbane ar urma să coste 65 de lei, faţă de 58 de lei cât este în prezent.
De asemenea, transportul călătorilor cu tramvaiul pe o distanţă de 10 km va costa 4 lei faţă de 3,2 lei cât este în prezent, pe o distanţă de 15 km va costa 5 lei faţă de 4,2 lei, pe o distanţă de 20 de km va costa 6 lei faţă de 5,2 lei cât este în prezent, iar pe o distanţă de 25 de kiloemetri, biletul va costa 7 lei faţă de 5,8 lei cât este în prezent.
Abonamentul de tramvai nenominalizat, pe toate liniile urbane, va costa 90 de lei faţă de 80 de lei cât este în prezent, iar abonamentul nenominalizat, pe toate liniile urbane şi suburbane va costa 300 de lei faţă de 290 de lei cât este în prezent.
Abonamentele pentru transport persoane cu tramvaiul pe distanţa de 5 km vor costa 40 de lei, pe distanţa de 10 km. vor costa 80 de lei, pe distanţa de 15 km vor costa 100 de lei, pe distanţa de 20 de km vor costa 120 de lei iar pe distanţa de 25 de kilometri vor costa 140 de lei.
Un abonament săpătmânal pe toate liniile va costa 22 de lei, faţă de 20 de lei cât este în prezent, iar abonamentul pe două săptămâni, pe toate liniile, va costa 40 de lei faţă de 35 de lei cât este în prezent. Abonamentul lunar pe toate linii cu preţ redus de 50 la sută va costa 32,50 lei, iar abonamentul săptămânal, pe toate liniile, cu preţ redus de 50 la sută va costa 11 lei.
În ceea ce priveşte biletele de autobuz, în oraş, acestea vor costa 2 lei, faţă de 1,6 lei cât sunt în prezent, iar preţul abonamentelor de autobuz va fi la fel cu cel al abonamentului de tramvai.
Reprezentanţii Companiei de Transport Public Arad, susţin, în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre că la baza acestor tarife noi au stat scumpirile din ultima perioadă la energia electrică, combustibil, impozite şi taxe, dar şi la piesele de schimb.
„Realizând o analiză a preţurilor la tarifele practicate în alte mari localităţi din ţară, constatăm că în majoritatea localităţilor tariful practicat pentru o călătorie este de 2 lei, iar pentru un abonament pe o linie este de 60 de lei”, se arată în raportul de specialitate.
Tarifele la transportul local nu au mai crescut din anul 2010, când s-a regândit întregul sistem de transport din municipiu, atunci eliminându-se unele linii şi introducându-se abonamentul unic pentru toate mijloacele de transport în comun. Până în data de 16 iulie, la Registratura Primăriei, arădenii pot să depună sugestii şi opinii privind acest proiect.
Noile tarife vor intra în vigoare după aprobarea lor de consilierii locali.
(Ş.M.)

Recomandările redacției