Pentru că nu mai tot prelungi succesiv valabilitatea unor documente medicale, absolut necesare acordării serviciilor medicale asiguraților din țara noastră, autoritățile au stabilit, printr-un ordin oficializat vineri, ca acestea să-și păstreze valabilitatea până la finalul lunii în care încetează starea de alertă. Printre altele, se prelungește valabilitatea biletelor de trimitere pentru specialități clinice și paraclinice, potrivit avocat.ro.

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 2.213/937/2021, publicat vineri în Monitorul Oficial nr. 1.009, are scopul de a elimina necesitatea prelungirii succesive a valabilității unor documente emise de medici, în condițiile în care starea de alertă se tot prelungește de la lună la lună, iar asigurații au nevoie de aceste documente pentru a putea face diverse investigații.

Așadar,  potrivit actului normativ, se prelungește până la finalul lunii în care încetează starea de alertă, declarată în contextul pandemiei de coronavirus, termenul de valabilitate pentru biletele de trimitere pentru specialităţi clinice, paraclinice,recomandările medicale pentru îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri paliative la domiciliu, precum și pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive, ce se depun/ se transmit la casa de asigurări de sănătate;

Această măsură este necesară, după cum a fost motivată apariția acesteia, pentru eliminarea ,,riscului neacordării drepturilor prevăzute de lege persoanelor asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate” și pentru asigurarea permanentă a continuităţii acordării serviciilor medicale, potrivit sursei citate.

Recomandările redacției