Ultimele pregătiri realizate de gospodarii administrațiilor din județ cuprind tot felul de operații, după specificul fiecărui loc. La Birchiș, ca în fiecare an, la final de toamnă se finalizează problema lemnelor de foc provenite din pădurea proprie, după cum ne spunea Ion Guțu, experimentatul primar al comunei Birchiș, care a fost prezent pe teren la derularea acestui gen de operațiuni.
„Comuna noastră, Birchiș, are o suprafață de 500 ha de pădure care e dată în administrare Ocolului Silvic Valea Mare, aparținând Direcției Silvice Arad. Populația comunei e asigurată cu lemne de foc în fiecare an cu o cantitate potrivită pentru nevoile proprii de încălzire a locuințelor pe durata iernii. Și anul acesta s-a luat măsura – după Hotărârea Consiliului Local – să fie marcat material lemnos pentru acest scop: o parte chiar din pădurea comunală și o parte din materialul lemnos crescut pe pășunea împădurită, asigurându-se peste 800 mc pentru localnici. Pentru cel provenit de pe pășune, lucrarea a demarat mai devreme, cetățenii participanți la curățirea pășunii putând păstra materialul lemnos adunat. Pentru lemnul marcat din pădure – etapă la care am participat și eu ca ăn fiecare an – operațiunea a demarat ceva mai târziu, abia după amplasarea rampei unde se stochează lemnul și de unde apoi se va face şi distribuirea localnicilor.
Oricum, obiceiul este ca pentru iarna ce vine rezerva de lemne să fie deja făcută din anii anteriori“ a completat acesta.
Cât privește pregătirile pentru o iarnă cu mai multă zăpadă, primarul birchișan a precizat că și aici pregătirile sunt gata.
„Nu e nevoie să apelăm la servicii din afară deoarece noi avem în dotare toate utilajele necesare degajării drumurilor comunale de zăpadă: tractor, lamă etc precum și materiale antiderapante: nisip, sare. Nu putem risipi bani pe astfel de servicii când ne putem curăța singuri zăpada; ar fi culmea!“ ne spunea edilul birchișan.

Recomandările redacției