Biroul de lucrul al scriitorului Ioan Slavici, în expoziție la Șiria (VIDEO)

0
370

Cu prilejul aniversării a 173 de ani de la nașterea scriitorului șirian Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925), Complexul Muzeal Județean Arad  a ales ca exponat al lunii ianuarie biroul de lucru al scriitorului, etalat în cadrul Muzeului Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria.

Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde patru săli în care, prin fotografii, manuscrise, carţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia. De o valoare documentară şi emoţională deosebită este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului, din perioada anilor 1880-1883, pe când acesta se afla la Bucureşti, găzduindu-l pe Mihai Eminescu.

Casa modestă a părinţilor săi, Savu şi Elena Slavici, nu mai există, doar o placă de marmură, aşezată de Uniunea Scriitorilor la comemorarea a 25 de ani de la moartea scriitorului (1950), indică uliţa pe care se afla casa lui Ioan Slavici în Şiria.

„Din expoziția dedicată scriitorului face parte și biroul acestuia, fiind unul dintre componentele reprezentative existente în colecția Complexului Muzeal Arad.

Mobilierul de epocă, realizat în totalitate din lemn de stejar în anul 1881, acesta a fost donat muzeului de către una dintre fiicele scriitorului, Fulvia Struțeanu, și soțul acesteia, Scarlat Struțeanu. Biroul prezintă elemente decorative simbolice, inspirate din curentul romantic. Formele reliefate ale elementelor care îl compun, de-o frumusețe unică, pun în valoare spectaculozitatea sa și îl înnobileaza, datorită liniilor și detaliilor utilizate”, a spus Laura Moț, muzeograf, despre exponatul lunii.

 

Prezintă: Laura Ionela Moț, muzeograf la Muzeului Memorial ”Ioan Slavici și Emil Monția” Șiria

Imagine și montaj: Nelu Scripciuc, artist fotograf la Complexul Muzeal Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.