uslBiroul Electoral Central (BEC), a dispus în ședința sa de duminică, 11 mai, înlăturarea afișelor electorale folosite de Alianța PSD-UNPR-PC care conțin denumirea Uniunii Social Liberale sub forma acronimului „USL” în județele Dâmbovița, Hunedoara, Caraș-Severin, Alba, Brașov, Arad, Vâlcea, Ilfov și Botoșani. Decizia BEC este consecinţa admiterii plângerilor formulate de filialele Partuidului Naţional Liberal din aceste județe. „În procesul electoral al alegerii membrilor din România în Parlamentul European din 2014, Alianța politică Uniunea Social Liberală nu participă. Această alianță politică a participat la alegerea autorităților administrației publice locale din 2012 și la alegerile Camerei Deputaților și a Senatului din 2012, dar în prezent și-a schimbat componența inițială, PNL denunțând protocolul de funcționare și părăsind această alianță politică. Acest partid nu și-a dat acordul ca denumirea alianței politice respective, USL sau Uniunea Social Liberală, să fie păstrată în continuare de alianța respectivă în noua sa formă și, de asemenea, nu și-a dat acordul ca semnul electoral al acesteia să fie însușit sau utilizat de un competitor electoral”, se arată în motivarea BEC.
În şedinţa sa de ieri, 12 mai, Biroul Electoral Central dispus înlăturarea afişelor electorale purtând numele sau sigla Uniunii Social Liberale şi în judeţele Bacău, Iași şi Mehedinți, și în sectorul V al municipiului București. Ca urmare a acestui fapt, autorităţile publice locale din toate localităţile judeţului trebuie să ia măsuri pentru îndepărtarea imediată a afişelor electorale care au pe ele sigla defunctei Uniuni Social-Liberale (USL).
Liberalii arădeni care au reclamat şi imputat folosirea ilegală a numelui şi a siglei USL văd în dispoziţiile Biroului Electoral Central o victorie a lor împotriva social-democraţilor, foştii lor aliaţi în trecutele alegeri locale şi parlamentare. În egală măsură, liberalii arădeni văd în decizia BEC o confirmare de netăgăduit a dispariţiei „de facto” şi „de jure” a Alianţei Social Liberale. „Mă bucură admiterea contestaţiei noastre, pentru că în acest fel populaţia nu va mai fi păcălită cu faptul că USL trăieşte. Prin admiterea contestaţiei s-a dovedit, încă o dată, că USL nu mai există, oricât ar încerca unii să-i inducă în eroare pe cetăţeni”, a declarat George Demian, secretar coordonator al PNL Arad.
Uniunea Social-Liberală (USL), a fost o alianță politică între Alianța de Centru-Dreapta (Partidul Național Liberal și Partidul Conservator), și Partidul Social Democrat, constituită la 5 februarie 2011 prin protocolul semnat de liderul PSD Victor Ponta, liderul PNL Crin Antonescu și liderul PC Daniel Constantin. Înainte de alegerile generale din 2012 s-a format Alianța de Centru-Stânga alcătuită din PSD și UNPR. USL a câștigat alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, după care s-a format al doilea guvern USL, tot cu Victor Ponta premier. Datorită unor neînțelegeri între PNL și PSD, liderul PNL Crin Antonescu a anunțat pe 24 februarie anul acesta sfârșitul Uniunii Social Liberale, respectiv ieșirea liberalilor din coaliţia aflată la guvernare şi trecerea lor în opoziţie.

Recomandările redacției