clopoteSfințirea unor clopote este un eveniment deosebit în viaţa unei biserici sau a unei comunităţi, datorită duratei lungi de viaţă a acestora. Anul acesta, Biserica Ortodoxă a Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Caporal Alexa, Arhiepiscopia Arad, împlinește 223 de ani de la ridicarea ei. Tot acum se împlinesc 95 de ani de la moartea eroului al cărui nume îl poartă satul din 1926, Caporalul Alexa Ion, care a fost împușcat pe drumul dinspre Pâncota spre Cherechi în 20 aprilie 1919 de către o patrulă maghiară în timp ce-i escorta pe intelectualii satului (preoți, notari). Tot anul acesta se împlinesc 89 de ani de la turnarea vechiului clopot al Bisericii. Datorită vechimii lui, în toamna anul trecut acesta s-a fisurat, pierzându-și tonalitatea și stricând armonia de odinioară.
La începutul perioadei Triodului, credincioșii Parohiei au început acțiunea de strângere de fonduri pentru achiziționarea unui nou clopot. Dumnezeu a ascultat rugăciunea lor și, la începutul Săptămânii Mari, au primit clopotul cel mult așteptat. Odată cu clopotul cel mare – și spunem aceasta datorită celor aproape 400 de kg pe care le cântărește – Biserica a mai primit un clopot mai mic donat de epitropul Popa Alexe, pentru viitoa­rea capelă din cimitir.
Cele două clopote au fost turnate în renumita turnătorie românească Blotor din Baia Mare, într-un timp record, o parte a acestora fiind materialul vechiului clopot iar o parte din material nou, exigent la pretențiile și calitatea renumitului turnător, adică cupru electrolit 78% și staniu electrolit 22%. Clopotul a fost trimis pentru acordarea profesionistă la Eijsbouts în Olanda, acesta reînviind tonica gamei Si bemol a celor trei clopote.

Recomandările redacției