Bis Ort Simand

Un frumos concert de colinde a putut fi ascultat duminica trecută la biserica ortodoxă din Șimand. El a constituit o surpriză foarte plăcută pentru șimăndanii care au fost prezenți la slujba liturgică. Concertul a fost susținut de grupul vocal „Sfântul Ioan Damaschinul“ din Arad, sosit la invitația părintelui Mircea Hurdea, fiind constituit în cea mai mare parte din teologi.

Deosebitele aprecieri vizavi de frumoasa evoluție – pe care le redăm în cele ce urmează – ne-au fost împărtășite de chiar unul dintre participanți la deosebitul eveniment, profesorul pensionar Dimitrie Otavă: „Frumoasa evoluție a contribuit la luminarea sufletelor credincioșilor atât prin răspunsurile liturgice cât și prin miniconcertul de colinde prezentat în final. Impactul de suflet răsfrânt asupra șimăndanilor a fost peste așteptări; cuvintele de laudă, de admirație, prezente pe buzele tuturor. Ineditul melodicii psaltice – muzică exclusiv omofonă – a răspunsurilor liturgice, în care «firava armonie» a fost realizată prin așa-numitul procedeu «pedale darmonia», acel sunet prelung susținut la bass, manieră și melodică foarte puțin cunoscute în vestul țării, alături de calitățile de excepție ale vocilor, au transformat interiorul bisericii într-o «arcă» a muzicii de o adâncă simțire sufletească. Repertoriul alcătuit din aproximativ 15 colinde, foarte variate și riguros selectate, au readus, în special în memoria celor vârstnici, atmosfera «zăpezilor de altădată»; colindele vechi, aproape în totalitate de sorginte populară, prezentate într-o armonie simplă, nepretențioasă, unele susținute de instrumente arhaice specifice i-au impresionat pe ascultători așa de mult, încât unii dintre ei, uitând probabil că se se află într-un spațiu care pretinde o anumită ținută, chiar au răsplătit darul interpeților prin aplauze puternice“.

Mai trebuie adăugat că membrii grupului sunt toți tineri iar conducătorul grupului a dovedit toate „calitățile de bază necesare unui dirijor de muzică corală“.

Recomandările redacției