După săptămâni de campanie pro şi anti, tensiuni în societate şi nu una, ci două zile, alocate votului, referendumul privind redefinirea familiei în Costituție nu poate fi validat.

Românii nu s-au înghesuit la urne, în ciuda îndemnurilor politicienilor şi a Bisericii Ortodoxe române. Deja Patriarhia a numit rezultatul “un succes nedeplin” şi a anunţat că va promova mesajul pentru susţinerea familiei şi mai puternic decât a făcut-o până acum.

Datele finale publicate de Biroul Electoral Central arată o prezenţă de 21,1% la referendumul din acest weekend. Cu alte cuvinte, şi-au exprimat opţiunea 3,8 milioane de români.

Reprezentații coaliției spun că nu se vor opri.

Mihai Gheorghiu, preşedintele Coaliţiei pentru familiei: „Un vot covârşitor, chiar dacă nu am împlinit ţinta noastră de 6 milioane. Și nu am împlinit-o pentru că ne-am confruntat cu o imensă maşină propagandistică anti-referendum, pro boicot, de manipulare şi dezinformare a acestui popor, a corpului electoral, al cetăţenilor români.”

Înfrângerea l-a făcut pe directorul de comunicare al Coaliţiei să izbucnească în lacrimi la conferinţa de presă.

Cătălin Vasile, membru al Coaliţiei pentru familie: „Îmi exprim bucuria pentru echipa aceasta, le mulţumesc în mod deosebit şi, aşa cum au spus şi colegii mei, rămân în linia 1.”

Biserica – reformă

De pe aceeaşi parte a baricadei, Biserica Ortodoxă Română, implicată total în campania pentru referendum, vorbeşte despre “Un succes nedeplin şi ne cheamă la mai multă speranţă şi lucrare.”

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: „Ceea ce am putea să ne asumăm ar fi o prea târzie implicare în această campanie. Dincolo de asta, însă, evident că acest referendum are ca rezultat şi obţinerea unei radiografii realiste, unei radiografii crude, legate de societatea românească, în care, evident, secularizarea a pătruns masiv. Apoi este vorba despre poziţionarea publică ai unor influenţatori ai opiniei publice.”

Atitudinea Bisericii ortodoxe este criticată de reprezentanţii minorităţilor sexuale din România. Aceştia din urmă văd rezultatul referendumului drept o victorie a raţiunii.

Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT: „Nu există succes nedeplin sau mai puţin plin. Există succes sau insucces, i-aş ruga să se gândească de două ori că limbajul şi toată retorică pe care o folosesc nu poate fi cea de dezumanizare a aproapelui. Este o gravă deturnare a bisericii.”

Mai mulţi specialişti în comunicare, dar şi sociologi sunt de părere că Biserica are nevoie de o reformă pentru a-şi apropia din nou oamenii.

Gelu Duminică, sociolog: „E o înfrângere zdrobitoare pentru imaginea bisericii în momentul de faţă. Iar biserica trebuie să înţeleagă: ori se apropie de oameni cu adevărat şi răspunde nevoilor pe care oamenii le au sau continuă pe linia asta în care îi “blesteamă” pe cei care ascultă muzica rock sau îi ameninţă pe cei care nu vin la referendum. În momentul în care biserica a ales să propovăduiască dihonia, ura între oameni, creştinii s-au cam delimitat şi au zis: asta e bătălia ta, nu e bătălia noastră, noi înţelegem că Dumnezeu ne spune altceva.”

Odată cu acest referendum a fost înregistrată cea mai scăzută prezență la urne din istoria României democrate.

Recomandările redacției