Cauţi de mult un produs și te tentează promoţiile de Black Friday online? Până să ajungi să finalizezi cumpărăturile din faţa calculatorului, informează-te bine întâi, astfel încât să nu ajungi să regreţi că ai dat banii pe un produs inexistent sau de o calitate îndoielnică, scrie Click.
Multă lume intră în febra cumpărătu­rilor la sfarșitul lunii noiembrie, când toate site-urile de profil afișează sute de promoții. Dar, ca să nu cazi pradă reducerilor mai puțin reale, e bine să acorzi mai multă atenție când îți alegi comerciantul și, mai ales, când plătești. Uite ce trebuie să veri­fici înainte să cumperi de Black Friday!
1. Conexiunea la internet
Atunci când navigaţi pe web de pe dispozitivul dumneavoastră, asiguraţi-vă că această conexiune este securizată prin HTTPS, unde pictograma unui lacăt îți spune că pagina accesată este securizată.
2. Comercianții
– Aveți încredere doar în magazinele oficiale de aplicații pentru mobil! De pe calculator nu faceţi niciodată click pe un link sau o anexă dintr-un e-mail sau SMS nesolicitat.
– Verificați adresa de pe care v-a fost transmis mesajul. De multe ori aceasta provine de la un domeniu care nu are legătură cu acea companie.
– Evitaţi operatorii economici care nu afi­şează date de contact complete (adre­să, telefon, cod unic de identificare fiscală) şi care se rezumă doar la o adresă de e-mail.
– Cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut anterior contacte comerciale şi despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri ori pe site-urile de evaluare a serviciilor.
3. Plata
– Nu plătiţi în avans bunurile comandate prin internet de la persoane necunoscute!
– Folosiţi un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la primire. Plătiţi pentru marfă după ce v-aţi asigurat că aţi primit ce aţi comandat.
– În cazul în care efectuaţi totuşi plata online pentru diferite produse, fiţi atenţi când oferiţi detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se ceară codul CVV (format din 3 sau 4 cifre, inscripţionat pe card).

Recomandările redacției