Blejnar și statul paralel

0
466
  • Fostul președinte al ANAF a povestit că procurorul Portocală l-ar fi obligat să-l denunțe pe Traian Băsescu
  • Procurorul de elită Negulescu a vrut să cutremure România.
  • Avea nevoie de sprijinul arădeanului Blejnar.
  • Anchetatorul este acum anchetat la rândul său.

Arădeanul Sorin Blejnar, de loc din Săvârșin, a fost unul dintre cei mai celebrii președinți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, fiind pe vremea guvernării PDL unul dintre cei mai influenți oameni din țară. Retras, spre sfârșitul perioadei în care a lucrat la ANAF la conducerea Departamentului de Control al Marilor Averi, în mai 2012, Blejnar și-a dat demisia din instituție după desemna-rea lui Victor Ponta ca premier, având în vedere că între cei doi exista un conflict mai vechi. După ce nu a mai ocupat nicio funcție în stat, a intrat în ma­laxorul procurorilor, fiind an­chetat pentru săvârșirea mai multor fapte de natură penală. A petrecut o perioadă în arest preventiv, ba chiar a și fost condamnat în primă instanță la cinci ani de închisoare, deși anchetatorii ceruseră o pedeapsă de 15 ani.
În perioada în care a fost anchetat, a intrat în contact cu un alt personaj celebru, unul dintre procurorii „unității de elită” DNA Ploiești, Mircea Negulescu, zis Portocală, despre abuzurile căruia a aflat o țară întreagă, fiind catalogat de mulți ca fiind una dintre uneltele statului paralel.
Roluri schimbate
Ieri, cele două personaje au apărut din nou în aceeași poveste, dar rolurile au fost puțin schimbate. Arădeanul nu mai era anchetat, ci autorul unei plângeri, iar procurorul, slujitor al statului paralel sau nu, nu mai era anchetator, ci anchetat, având calitatea de suspect. Astfel, opinia publică a reușit să mai afle încă ceva despre modul în care opera fostul procuror DNA Negulescu. Fostul șef al ANAF a făcut o vizită la Parchetul General, iar la ieșire a povestit, conform Realitatea.net, că Portocală l-ar fi forțat să facă denunțuri împotriva lui Traian Băsescu, alt personaj care are legături cu Aradul, fiind nașul primarului Gheorghe Falcă.
Blejnar a povestit că Negulescu voia să, „cutremure România”, prin arestarea unui fost şef de stat.
Potrivit Mediafax, Sorin Blejnar a fost la Parchetul General, ca să depună înscrisuri în susținerea plângerii pe care a făcut-o împotriva fostului său anchetator, pe care îl acuză de purtare abuzivă în instrumentarea dosarului în care a fost reţinut şi arestat.
Mai mult, Digi 24.ro scria că întrebat, la ieşirea din sediul Parchetului General, în legătură cu faptul că ar fi spus că poate a fost constrâns să facă plângere împotriva lui Traian Băsescu, Blejnar a răspuns: „Eu? Poate mi s-a ce­rut, dar n-am făcut denunţ împotriva nimănui niciodată”. La insistenţele jurnaliştilor de a preciza dacă i s-a cerut, de către cine şi dacă a făcut aşa ceva, răspunsul fostului şef al ANAF a fost categoric: „Da, mi s-a cerut! […] De către domnul Negulescu, uitaţi-l acolo!”, asta în condițiile în care Portocală a fost și el la Parchetul General. Cerându-i-se să spună ce înseamnă faptul că Negulescu l-ar fi rugat să-l ajute „să cutremure România”, Sorin Blejnar a răspuns: „Arestarea eventual a unui fost preşedin­te de stat nu ar fi cutremur în România?”