Statele Unite se află într-o competiție dură cu China pentru obiectivul de a păstra ordinea mondială actuală, spune Antony Blinken, secretarul american de stat. Oficialul american a precizat că Statele Unite nu caută un conflict sau un nou război rece ci, dimpotrivă, își dorește evitarea acestora.

Blinken a spus că, în acest moment, China reprezintă „riscul cel mai serios de repunere în discuție a ordinii internaționale”. Astfel, diplomația americană repune China în centrul preocupărilor geopolitice ale Administrației Biden și Statelor Unite, după luni de zile în care subiectul numărul unu a fost invazia rusească a Ucrainei.

„China este singura ţară care are în acelaşi timp intenţia de a remodela ordinea internaţională şi din în ce mai mult mijloacele de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic”, a afirmat secretarul de stat american.

„Viziunea Beijingului ne îndepărtează de valorile universale care au susţinut mult progresele lumii în ultimii 75 de ani”, a adăugat Blinken.

Joe Biden, care prezintă adeseori lumea actuală într-o opoziţie între democraţii şi autocraţii, apreciază că acest deceniu va fi unul „decisiv”, potrivit lui Antony Blinken. SUA recunosc că va fi dificil să schimbe traiectoria Chinei şi ambiţiile preşedintelui Xi Jinping, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

„De aceea, vom lucra la crearea unui mediu strategic în jurul Beijingului pentru a face să progreseze viziunea noastră despre un sistem internaţional deschis şi incluziv”, a spus secretarul de stat american. În discursul său, el a denunţat atitudinea de „coerciţie crescândă” a Chinei faţă de Taiwan, subliniind totodată că politica Washingtonului în această privinţă nu s-a schimbat.

Joe Biden a iscat discuţii în două rânduri în ultimele luni, afirmând că SUA sunt dispuse să apere Taiwanul din punct de vedere militar. Acest discurs al lui Antony Blinken cu privire la China se înscrie în continuitatea poziţiilor administraţiei Biden. Iniţial era prevăzut ca acesta să fie susținut de Biden însuși.

„Nu căutăm un conflict sau un nou război rece. Dimpotrivă, suntem hotărâţi să le evităm”, a asigurat Antony Blinken.

„Nu vrem să împiedicăm China să-şi joace rolul de mare putere sau să împiedicăm China sau orice altă ţară să facă să-şi crească economia şi să apere interesele poporului său”, a menţionat şeful diplomaţiei americane.

Dar păstrarea ordinii internaţionale, inclusiv respectarea legilor şi acordurilor internaţionale „ar permite tuturor ţărilor – inclusiv SUA şi Chinei – să coexiste şi să coopereze”, a subliniat el.

De la venirea sa la putere, administraţia Biden a plasat China în fruntea priorităţilor sale internaţionale, calificând această ţară ca fiind singurul concurent al SUA pe termen lung la scară planetară.

SUA consideră că Vladimir Putin reprezintă o „ameninţare severă şi imediată” pentru ordinea internaţională, iar contracararea lui întăreşte mesajul privind respectarea normelor internaţionale, a explicat un înalt responsabil american sub rezerva anonimatului.

Administraţia Biden a mai vorbit în mai multe rânduri despre necesitatea de a exercita presiuni asupra Chinei pentru ca ea să respecte regulile stabilite, în special în conflictele sale în Marea Chinei de Sud şi în domeniul comerţului, SUA acuzând Beijingul de furt generalizat. Preşedintele Biden a încercat să-şi unească aliaţii în faţa Chinei şi a anunţat luni la Tokyo lansarea unui nou parteneriat economic în Asia-Pacific, ca o contrapondere în faţa Beijingului.

Dar SUA estimează că o cooperare este posibilă cu Beijingul în anumite domenii, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Aceste înţelegeri nu trebuie să împiedice o denunţare fermă a încălcărilor drepturilor omului de către China, potrivit Washingtonului, care spune că Beijingul comite un genocid împotriva minorităţii uigure din Xinjiang.

Sursa: digi24.ro

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției