Banca Naţională a României (BNR) a redus cu 0,2 puncte procentuale, până la 3%, proiecţia de inflaţie anuală pentru finalul trimestrului trei din acest an, cu un interval de incertitudine de 0,6%, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei.

În ceea ce priveşte ultimul trimestru din acest an, inflaţia anuală prognozată de BNR este de 3,1%, +/- 1,1%, în timp ce ţinta este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Pentru primul trimestru al anului viitor, Banca Centrală a proiectat o inflaţie de 2,1%, +/-1,4%, iar pentru trimestrul doi de 2,7% +/-1,7%. Pentru cel de-al treilea trimestru din 2014 BNR prognozează 3% +/-1,8%, iar pentru finalul anului de 3,1% +/-1,9%.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor, a declarat, miercuri, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Anterior, BNR prognoza pentru pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%.

Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01%, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.

 

 

(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției