Banca Naţională a României (BNR) va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând de luni, o monedă din argint dedicată aniversării a 140 de ani de la naşterea Luciei Sturdza-Bulandra.

Moneda are o valoare nominală de 10 lei, formă rotundă, diametru de 37 mm, greutate de 31,103 grame, calitate proof şi cant zimţat.

Aversul monedei redă imaginea vechii clădiri a Teatrului Naţional din Bucureşti, inscripţia în arc de cerc ‘ROMANIA’, stema României, valoarea nominală ’10 Lei’ şi anul de emisiune ‘2013’.

Reversul monedei prezintă portretul, semnătura actriţei Lucia Sturdza-Bulandra şi anii între care a trăit, respectiv ‘1873’ şi ‘1961’, elemente suprapuse peste o compoziţie sugerând arta teatrală, iar în arc de cerc, inscripţia ‘LUCIA STURDZA-BULANDRA’ .

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 310 lei/bucata.

Monedele din argint dedicate aniversării a 140 de ani de la naşterea Luciei Sturdza-Bulandra au putere circulatorie pe teritoriul României. Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

 

Recomandările redacției