Statisticile spun că unul din cinci bolnavi de TBC din țările Uniunii Europene este român.

În 2019, au fost raportate aproximativ 47.500 de cazuri de TBC in UE. Trei țări (Polonia, Romania si Regatul Unit) au insumat aproximativ 40% dintre toate cazurile raportate, doar România cumulând circa 20% din numărul tuturor îmbolnăvirilor de tuberculoză din UE.

România a raportat in 2019 cele mai mari rate de tuberculoza în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 si 4 ani, cu 14,1 cazuri la 100.000 de locuitori, dar și rate ale mortalității prin TBC care se situează pe primele locuri în rândul tărilor UE. 

Considerată o boală a sărăciei, acest flagel bântuie de ani buni și în Arad.

Prea puțini pacienți sunt depistati la timp, prea putini realizează că ar trebui să se prezinte la medic sau să își facă o investigație radiologică de screening, în cazul unor simptome respiratorii persistente, chiar dacă par inofensive, spun medicii.

,,O tuse persistentă peste 3-4 săptămani, o temperatură care crește seara în jur de 37, 5 sau 38 de grade, transpirațiile intense nocturne, oboseala persistentă și astenia nu sunt de la tutun, stres, menopauză sau poluare. Pot fi masca unei boli perfide care atacă nemilos și copiii, dar și adulții și bătrânii. De aceea, ascultă-ți corpul și mergi la medic”, avertizează medicii.

,,În anul 2021 evidenţa bolnavilor tuberculoşi din Arad se prezenta astfel:

Bolnavi noi înregistraţi în cursul anului 2021: 171;

Bolnavi scoşi din evidenţă în cursul anului 2021: 174;

Bolnavi rămaşi în evidenţă la sfârşitul anului 2021: 163;

Bolnavi decedaţi în cursul anului 2021: 27”, conform datelor primite de la DSP Arad.

,,În trimestrul III din anul 2022 au fost înregistraţi alți 58 de noi pacienți și au fost scoşi din evidenţă 64. În timp ce 8 arădeni au decedat în acest an din cauza acestei boli. În acest moment 165 de arădeni sunt în evidență cu TBC”, ne precizează dr. Cecilia Irimie, director DSP Arad.

Boala a fost depistată și la copii cu vârste între 0-14. În Arad în acest moment fiind 10 copii în evidențe cu TBC.

În primele 6 luni ale anului 2022 în România au fost diagnosticați cu tuberculoză 4.539 de pacienţi, o creştere de 685 de cazuri față de aceeași perioadă a anului 2021.

Medicii arădeni spun că cea mai eficientă metodă de prevenire a formelor severe de tuberculoză (miliara TB, meningita TB) este

vaccinarea cu vaccinul BCG.

Însă pot fi luate și o serie de măsuri preventive care pot împiedica răspândirea bolii.

,,Acoperirea nasului și gurii cu un șervețel, în momentul strănutului sau tusei; Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun; Aerisirea frecventă a încăperilor; Evitarea zonelor aglomerate și nesanitare”, ar putea stopa răspândirea acestui flagel, avertizează specialiștii.

,,Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului”, spun medicii pneumologi.

Recomandările redacției