Boboteaza și Sfântul Ioan încheie seria sărbătorilor acestei ierni

0
436

bis rom cat bulci bis ort bataAstăzi, de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul – „zi în care îl cins­tim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan“ – se încheie seria sărbătorilor acestei ierni. Aceasta a fost precedată de sărbătoarea Bobotezei – în 6 ianuarie, când atât în bisericile ortodoxe cât și în cele catolice se țin slujbe specifice acestei mari sărbători.
Sfințirea caselor
Diferit față de alte credințe, la ortodocși este obiceiul ca în preajma Bobotezei preoții să meargă din casă în casă și să binecuvânteze locuințele creștinilor prin stropirea acestora cu apă sfințită. Apa sfin­țită de preot poartă în ea – după cum se spune, puterea curățitoare și sfin­țitoare a duhului dumne­zeiesc.
Aceste obiceiuri se respectă cu sfințenie și în zona comunei Bata, an de an, după cum ne spunea și viceprimarul comunei, Ladislau Heleport.
„Sfințirea caselor la creștinii ordocoși din satele Bata, Țela și Bacău de Mijloc s-a realizat imediat după Anul Nou, în zilele de 3 și 4 ianuarie: la Bata de către preotul Vasile Matei iar la Țela și Bacău de Mijloc de preotul Aurel Blidar. La Bulci, unde credincioșii romano-catolici sunt majoritari – aici existând și Biserică Romano-Catolică, sfințirea caselor se face abia după săvârșirea slujbei de sfințire a apei din ziua de Bobotează. Astfel, la Biserica Romano-Catolică din Bulci slujba a fost ținută de preotul Petru Muțiu“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.