Bogdan Baciu este unul dintre cele mai mari nume pe care Aradul le-a dat în ultimii ani de zile scenei lirice mondiale. Absolvent a două facultăţi opuse, al Facultăţii de Inginerie „Aurel Vlaicu“ din Arad şi al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, baritonul Bogdan Baciu s-a dedicat carierei lirice, în 2010 devenind laureat al Concursului Internaţional Hariclea Darclée. Din 2011 Bogdan Baciu este solist la Deutsch Oper am Rhein.

Trăiește de ani buni în Germania, dar contractele sale au depășit granița germană, având colaborări în toată lumea.

 

Artistul este la curent însă cu ce se petrece acasă, iar problemele cu care se confruntă Filarmonica din Arad nu l-au lăsat indiferent.

 

„M-am tot gândit ce să scriu în legătură cu decizia sau doar intenția (sper) primăriei Arad de a desființa 40 de posturi ale Filarmornicii de Stat Arad … Încep prin a spune că am avut onoarea de a sluji în acest bastion al culturii arădene între anii 2002 și 2006, perioadă în care Filarmonica a cunoscut o mare înflorire si efervescență culturală. Orchestra avea atâția membri, încât multe dintre partidele de instrumente puteau să se rotească … Era un grup omogen și bine închegat, avea săptămânal concerte de o calitate excepțională, se făceau turnee internaționale.

 

În cor eram vreo 50 de persoane și țin minte că doar pentru Requiem-ul lui Verdi sau Carmina Burana lui Orff aveam nevoie de câteva ajutoare la bass si tenor, de obicei de la Oradea sau de la Timișoara. La vremea aceea, corul suna extraordinar. Îmi aduc aminte cum Maestrul Diodor Nicoară le-a spus celor din Timisoara că și-ar dori partide de sopran si alto cum are corul de la Arad.

 

Pentru mine a fost mediul perfect în care m-am îndrăgostit de muzica cultă și unde am realizat pentru prima dată că aș putea să fac din asta un mod de viață. A fost extrem de dureros să privesc de pe margine cum după directoratul maestrului Dorin Frandeș, s-au perindat doar directori ale căror inimi nu au bătut pentru instituție, pentru cultură sau pentru colectivul Filarmonicii, ci mai degrabă au acceptat tacit deciziile Consiliului municipal și ale primăriei Arad, decizii care în majoritatea lor au însemnat reduceri de posturi până în punctul în care, la ora actuală, Filarmonica funcționează în regim de avarie!

Cât să mai ciuntești, când instituția abia mai suflă ?!?! Nu este momentul tăierilor, ci dimpotrivă, este momentul investițiilor în cultură sau măcar a păstrării situației existente.

 

Sper din tot sufletul ca primarul Călin Bibarț să își vină în simțiri și să reflecteze asupra inepției actuale. De asemenea, astept la Arad un primar care să înțeleagă rolul culturii în viața unui popor și a unei comunități!“, spune Bogdan Baciu

Recomandările redacției